Antennes berekenen met software van het internet

Antennes berekenen met software van het internetAntennes berekenen

Na de Lezing van PA0QRB leek het Marcel leuk om daar wat aan toe te voegen en is op zoek gegaan naar hulp programmaatjes. Hoe kunt u antennes berekenen en bijvoorbeeld een Iverted-V te maken. Google ingetoetst en de tool van PA3ADS was de eerste die ik tegen kwam Antenne-Berekening. Om een J-antenne te maken kunt u de J-pole calculator gebruiken. Maar op qsl.nt/4nec2/ kunt u verschillende software vinden om antennes te maken.

 

Dipool en Inverted V berekenings Tool

inverted-V met dipool

foto 1

Geeft de juiste frequentie in voor het berekenen van je dipool of Inverted-V antenne. Bijvoorbeeld: 3.65, 7.05, 14.175, 28.5,  enz...

Het plaatje (foto-1) is een tekening van de oude klassieke antennes. De dipool en de omgekeerde V (Inverted-V). De voedingslijn (gewoonlijk 50 ohm) is verbonden aan het voedingspunt van de antenne. De binnenader aan één kant, het schild aan de andere kant van antenne.

De blauwe lijn in de tekening is het voorbeeld van een dipool. De  oranje lijn is de omgekeerde V-configuratie.

De Inverted-V is een luie antenne

De omgekeerde-V is  een z.g. “luie” dipool die zijn armen niet omhoog kan houden en ongeveer 4 tot 5% korter is aan elke zijde! Beide antennes kunnen in principe overal opgehangen en gemaakt worden, van elk type draad dat men ter beschikking heeft. Men kan als voedingslijn 50 Ohm coax gebruiken. Maar ook een open voedingslijn zoals een “ kippenladder” of wireman en de ouderwetse 300 Ohm lintlijn kunnen hiervoor gebruikt worden. Als men een open voedingslijn gebruikt wordt het een mooie multibandantenne, maar gebruik bij een open voedingslijn altijd een tuner. Het ligt natuurlijk voor de hand dat men met een dipool voor de 10 meterband en een open voedingslijn geen goede aanpassing kan maken voor bijvoorbeeld de 160 meter of 80 meterband.

De calculator is standaard ingesteld om draadlengtes te berekenen van ¼ golflengte. Wilt u berekeningen voor ½ golf lengtes wijzig de formule dan van 150 naar 300

Op internet kwam Marcel PA3HEB nog een site voor de zelfbouwer tegen. Het is een leuke aanvulling van wat we gehoord hebben tijdens de lezing van PA0QRB.

Veel plezier met de zelf berekende antenne.