Antennewerkzaamheden bij Marcel Moerenhout, PA3HEB

Antennewerkzaamheden bij Marcel Moerenhout, PA3HEBAntennewerkzaamheden rotor was aan vervanging toe

Enige tijd geleden was de antennerotor RC-450 van Yaesu bij Marcel Moerenhout PA3HEB aan vervanging toe. De keuze was gevallen voor een Yaesu G-1000DXC. Maar Marcel had voor deze antennewerkzaamheden wel een paar uitdagingen.

De uitdagingen van Marcel

Marcel wilde niet alle antennes demonteren tijdens de rotorwissel. Daarvoor heeft Marcel een klos/klem bedacht waardoor de beide masten, die aan de gevel en de antennemast zelf, in een lijn bleven. Met deze klos/klem zou de antennemast op zijn plek blijven en niet naar beneden zakken. Om met de werkzaamheden te kunnen beginnen moest er eerst een steiger opgebouwd worden. Bij de opbouw van de steiger is Marcel door Randall, PE1SDE en Albert PD1AJM geholpen.


Eerst de klemconstructie aanbrengen

Ter voorbereiding had Marcel de beide masten (aan de gevel en antennemast) opgemeten om de zelf ontwikkelde klemconstructie te kunnen maken. Met deze klemconstructie moest de gehele antennemast gefixeerd worden. Marcel heeft 2 balken van 50 mm x 95 mm tegen elkaar geklemd met lijmklemmen om de gaten op de juiste plek te kunnen boren.

Plan geslaagd

De klemconstructie is aangebracht en daarmee kon de oude rotor door Marcel uit de houder genomen worden. Het plan van Marcel is geslaagd. De gehele mast bleef keurig op zijn plaats zitten.


Vervangen van de rotor

Nu kon Marcel de rotorstoel laten zakken en de nieuwe rotor monteren. Na alles weer te hebben vastgezet heeft Marcel de nieuwe rotorkabel de sjack ingevoerd en weer aangesloten. Na het testen bleek alles te werken. Nu konden de antennes in de juiste richting gezet worden ten opzichte van de rotorklok. Na alle bouten en moeren te hebben gecontroleerd was de klus geklaard en het DX-en is weer begonnen.