Baofeng voldoet deze aan de ETSI norm?
Welke hobby dan ook. Het kan al snel in de papieren lopen. Dat is misschien wel de reden waarom goedkope portofoons in trek zijn voor radiozendamateurs. Voor Johan PA3JEM de aanleiding om ook eens een goedkope Baofeng aan te schaffen. Werkelijk voor €14 — en er zijn er nog goedkoper — is een portofoon aangeschaft. Een UV-K61 die volgens de specificaties ontvangt vanaf 65 tot wel 600 MHz. En met een firmware update ook de HF-banden kan ontvangen. Maar voldoet deze goedkope UV-K61 wel aan de ETSI-norm?
ETSI-norm
Om een oordeel te kunnen vellen gebruikt PA3JEM de norm ETSI EN 301 783: “Commercially available amateur radio equipment; Harmonised Standard covering the essential requirements of article 3.2 of the Directive 2014/53/EU ”
Misschien is een kleine uitleg noodzakelijk. Wat hier staat is dat een harmonische minimaal 70 dBc onderdrukt moet zijn ten opzichte van de carrier. Of dat de formule -(43 + 10log(PEP)) toegepast moet worden. We nemen even 10 Watt als voorbeeld. -(43 + 10log(10)) is -(43 +10) is -53 dBm. Even vergelijken met de -70 dBc optie. 10 watt is 40 dBm -70dBc geeft -30 dBm. De -53dBm geeft een hogere onderdrukking van de carrier aan en deze is dus van toepassing.
Testen Baofeng
De Baofeng is via een 40dB attanuator rechtstreeks (conducted) met de spectrum analyzer DSA815-TG verbonden. Met 1 watt uitgangsvermogen geeft dit -10dBm aan de ingang van de spectrum analyzer zodat deze niet wordt overstuurd. Op 2 meter staat de Baofeng op 145.000MHz. In de tabel wijkt dit af omdat de SPAN op 500MHz staat. Als je in meer detail kijkt klopt de frequentie precies met wat er op de Baofeng staat.
De uitgangssignalen zijn ruim 32 dBm dus 1,58 watt op de 1e harmonische, de carrier. Maar de 2e harmonische laat bijna 16 dBm zien, de 3e harmonische nog steeds rond de 0 dBm en de 4e -2 dBm. Hoger laat de Baofeng geen harmonischen meer zien. Duidelijk is dat deze UV-K61 ver van de ETSI-norm af zit en een behoorlijk signaal in de vliegtuigband plaatst. Nu moeten we hier wel een disclaimer plaatsen want dit betreft 1 meting van 1 handheld. Wel is deze meting nog een keer gedaan met een TinySA-Ultra en die geeft dezelfde resultaten.
Baofeng teardown
De porto’s zijn vrij eenvoudig uit elkaar te halen en als je niet aan de onderkant van de printplaat wilt zijn is zelfs een schroevendraaier niet nodig. Maar natuurlijk willen wij graag de componenten zien, Dus de printplaat moet van het metalen frame af. In het rechthoekige vlak zijn 2 witte soort van cirkels te zien. De bovenste is het LowPass filter voor de VHF. En de cirkel eronder is de BandPass filter voor de UHF. Links van dit rechthoekige vlak vind je weer een rechthoek waarbinnen de radiochip zich bevindt. Deze chip handelt alle radio signalen af behalve de FM-band. Dat is overgelaten aan een FM-band chip vlak naast de processor.
Filter van de Baofeng
De UHF betreft een bandfilter en laat geen ongewenste harmonischen zien. Echter dit is voor de VHF een ander verhaal en het laat zich ook eenvoudig verklaren. Want waarom is hier geen beter filter gebruikt? Dit laat zich verklaren door de specificaties van deze handheld. Deze kan namelijk niet alleen zenden van 136 – 174MHz. Maar ook van 220 – 260 Mhz. En dat zit al angstvallig dichtbij de 2e harmonische van 2 meter. Het filter is dus duidelijk niet ontworpen om de harmonischen van 2 meter aan te kunnen. Het plaatje hiernaast laat de karakteristiek van het filter zien. Dit is niet een ideaal plaatje omdat er een aansluiting is gesoldeerd aan de ingang van het filter. Maar duidelijk is wel de de kantelfrequentie boven de 400MHz zit.
Samengevat
Deze UV-K61 voldoet voor de 2 meter band niet aan de ETSI-norm. Dit is eenvoudigweg te wijten aan het ontwerp. Ook stoort deze dus in de luchtvaartband. Nu wordt het natuurlijk interessant om eens te kijken of dit filter te verbeteren is. Misschien wel door het opofferen van de mogelijkheid om te zenden van 220 – 260MHz. Leuk voor een nieuw experiment. De onderdelen zijn onderweg, uit China.
Meer info
- Baofeng video teardown en test