Lighthouse weekend, doe mee voor de Dutch Lighthouse Awards

ILLW 2020

Dit jaar doet A41 Flevoland op 22 augustus weer mee met het (ILLWI(nternational Lighthouse and Lightship Weekend). Dit  evenement is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waaraan A41 Flevoland meedoet met de Call PA6URK. Over de gehele wereld zijn er zendamateurs actief op of nabij een vuurtoren of een lichtschip.

Mee doen voor de Dutch Lighthouse AwardsLighthouse award

Tijdens dit weekend kunt u meedoen om punten verzamelen voor het Dutch Lighthouse Award. Op deze site: Dutchlighthouseaward kunt u precies zien hoeveel punten je moet hebben om het Dutch Lighthouse Award aan  te vragen.

Zoals het er nu uit ziet zullen er 17 Vuurtorens/Lichtschepen actief zijn in Nederland dus genoeg voor een Award .

NL0013

Vuurtoren URK  

Voor u gelezen

Bij het zoeken naar wat meer informatie over de vuurtorens in Nederland, kwam Marcel PA3HEB de “Nederlandse Vuurtoren Vereniging” tegen. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van “Nautisch Erfgoed”. Lees Meer. Nooit geweten dat dit bestond maar vindt het wel iets om te delen (lees voer).

Jacob PA3GNE bouwt vrijdag al op

Jacob de Borst PA3GNE begint Vrijdag al met opbouwen en het is de bedoeling dat PA6URK zaterdagochtend vroeg start. PA6URK zal waarschijnlijk ook op VHF te horen zijn houd hiervoor het DX Cluster in de gaten. Maar naar verwachting zullen de meeste verbindingen op de 40 en 80 meter band gemaakt worden. Als gevolg van het feit dat de laatste tijd de condities condities nog steeds slecht zijn.

VERON DATV op 2m experiment

DATV Experiment

 • Datum: zaterdag 22 augustus 2020
 • Tijd: 12.00 uur tot 16.00 uur UTC
 • Frequentie 144.600 MHz of 145.300 MHz
  Er zijn meer gebruikers beperk je tot deze frequentie en beperk de bandbreedte, zie symbol rate.
 • DVB-S of DVB-S2
  DVB-S2 is robuster en geeft 3db voordeel.
 • Symbol rate 125k
  1.3 x 125k geeft 162.5kHz bandbreedte.
  Hou rekening met andere gebruikers en gaat niet meer dan de 125k symbol rate
 • Zorg voor een talkback kanaal. Hiervoor wordt meestal https://dxspot.batc.org.uk/ gebruikt.
  Maar een lokale repeater gebruiken kan natuurlijk ook. Is het signaal ontvangen, zender uit.
 • PA6URK gaat ook mee doen aan dit experiment !

 

Propagatie tijdens het Lighthouse weekend

De Britse radioamateurvereniging RSGB stelt sinds kort een nieuw webtool beschikbaar voor het voorspellen van de propagatie op de kortegolf. Deze nieuwe tool is gebaseerd op een programma en een specificatie van de International Telecommunication Union (ITU). James Watson (HZ1JW) is de ontwikkelaar van de nieuwe tool, dat beschikbaar is op de website van de RSGB: rsgb.org/proppy.

Bijzonder aan het tool is dat de propagatie-verwachtingen kunnen worden afgestemd op de locatie van de eindgebruiker. Daartoe dient deze wel zijn Maidenhead Locator in te voeren.  De eindgebruiker krijgt vervolgens voor een opgegeven maand, voor alle HF-banden, een voorspelling van de propagatie van uur tot uur tussen zijn eigen locatie en 28 verschillende locaties verspreid over de wereld.

73′ CU F down the Log Marcel PA3HEB