TROPO deel 3, hoofdsoorten geclassificeerd volgens Meteorologie

TROPO deel 3, hoofdsoorten geclassificeerd volgens MeteorologieHoofdsoorten Tropo, geclassificeerd volgens Meteorologie

1) STRALING TROPO [R / Tr]

– Ook bekend als stralende koeling of nachtelijke Tropo. Een veel voorkomende nachtelijke gebeurtenis die vaak optreedt tijdens heldere, rustige nachten op het land. Radiatieve koeling resulteert in koelere, meer vochtige omstandigheden nabij het oppervlak, die een ondiepe inversie vormen. Deze inversie “verbrandt” meestal kort na zonsopgang. Vanwege zijn ondiepe aard volgt Radiation Tropo vaak de topografie van het land.

2) HOGEDRUK TROPO [H / Tr

– Ook bekend als Subsidence Tropo. Zinkende lucht (bodemdaling) in een hogedruksysteem warmt op en droogt tijdens het dalen. Vaak kan koele vochtige lucht eronder opgesloten raken en een inversie vormen. Hoge druk tropo kan de hele dag duren. Vaak komt straling Tropo ’s nachts gelijktijdig voor en blokkeert meer signalen op afstand van hogedruk-Tropo. Als gevolg hiervan kunnen de omstandigheden overdag vaak beter zijn.

3) FRONTALE TROPO [F / Tr

– Frontale inversies kunnen worden gevonden in het gebied vóór een naderend warm front, achter een vertrekkend koud front, of ten noorden van een quasi-stationair front. Slecht weer gaat vaak gepaard met fronten en kan de kanaalvorming belemmeren. Vanwege de normaal snelle beweging van koude fronten, zijn koude frontale tropo-evenementen vaak van korte duur.

4) ADVECTION TROPO [A / Tr

– Advection Tropo komt in twee vormen:
4A) Warme luchttoevoeging Tropo [WA / Tr] treedt op wanneer warme droge lucht koeler vochtig land opheft (bijvoorbeeld: onlangs doorweekt land), wat resulteert in een ondiepe inversie.
4B) Koude luchttoevoeging Tropo [CA / Tr] treedt op wanneer koele, vochtige lucht warmere, drogere lucht omhoog onderdrukt. Dit kan vaak voorkomen langs de noordelijke en westelijke flanken van tropische cyclonen terwijl ze zich naar de gematigde zones begeven.

5) DOWNSLOPE TROPO [D / Tr

– Ook bekend als Chinook, Santa Ana, Fœhn, Bora, Zonda Tropo, etc. Downslope Tropo wordt veroorzaakt door lucht die langs een berghelling afdaalt die opwarmt en droogt terwijl deze afdaalt. Als de bestaande luchtmassa koel genoeg is, kan deze vast komen te zitten door een inversie.

6) VALLEY TROPO [V / Tr

– Warme droge lucht kan koelere vochtige lucht vervangen die in een vallei is opgesloten onder de resulterende inversie. Dit verschilt van topografie-conforme Straling Tropo in die zin dat de inversie de hele dag kan aanhouden, lang nadat alle stralingseffecten zijn verdwenen.

7) MARIENE TROPO [M / Tr

– Ook bekend als Maritime, Oceanic of Lake-Effect Tropo. Marine Tropo treedt op wanneer warme droge lucht een koeler water overschrijft. Mariene inversies breiden zich vaak uit over de hele breedte van meren en kunnen zich duizenden kilometers over de oceaan uitstrekken. Het verspreidt zich ook in kustgebieden door middel van zee of meer wind. Mariene tropo kan worden verbeterd of gecombineerd met andere soorten, zoals hogedruk-tropo. Het piekt normaal tijdens de middag wanneer de inversie het sterkst is. Buiten de equatoriale zone is de lente en vroege zomer het beste seizoen.

Exotische troposferische DX-modi

Hier zijn enkele andere troposferische modi die zeldzamer en exotischer zijn:
1) REGENSCATTER (RS)

– Regenverstrooiing treedt voornamelijk op in de hogere UHF- en microgolfbanden. Een band van zeer zware regen op afstand kan signalen verstrooien of zelfs reflecteren. Het effect wordt gebruikt voor meteorologische radars. (Merk op dat sneeuw geen nuttige reflector is). Signalen kunnen uit de verkeerde richting lijken te komen – die van de regenband in plaats van de zender.

2) GRAAGSCATTER (HS)

– Gelijk aan regenverstrooiing maar veroorzaakt door hagel.

3) ICE PELLET SCATTER (SS)

– Bekend als ijzelverstrooiing in de VS. Vergelijkbaar met Rain Scatter maar veroorzaakt door ijskorrels.

4) LIGHTNING SCATTER (LS)

– Lightning Scatter is een zelden gerapporteerde modus die invloed heeft op UHF en magnetron. Het lijkt erg op Meteor Scatter (MS). Snelle korte uitbarstingen van ontvangst worden veroorzaakt door reflectie van de geïoniseerde sporen gesmeed door blikseminslagen.

5) VLIEGTUIGSCATTER (AS)

– Veroorzaakt door reflecties van vliegtuigen. Verspreiding van vliegtuigen komt vaker voor binnen 10 mijl van een actieve luchthaven.
Reflecties op heuvels, bergen, gebouwen en mes-randdiffractie worden op zichzelf niet als echte DX-modi beschouwd, omdat ze overal aanwezig zijn. In combinatie met tropo kunnen ze echter helpen het signaalbereik nog verder uit te breiden. Er zijn ook omstandigheden in de ionosfeer die ontvangst op afstand produceren via een heel ander stel modi (voornamelijk van invloed op frequenties onder ~ 120 MHz). Ionosferische “Skip” en Scatter worden niet veroorzaakt door het weer, maar in plaats daarvan door de interactie tussen de Zon en de buitenatmosfeer van de aarde, of door objecten zoals meteoren (en mogelijk onweersbuien). Raadpleeg het artikel van Wikipedia over VHF-UHF Propagation voor meer informatie over deze modi.

Hiermee hebben we de meeste verschijnselen uit gelegd DOE ER JE VOORDEEL MEE  !!!