Experimenteren met antennes, niet omdat het moet maar omdat het kan

Experimenteren met antennes, niet omdat het moet maar omdat het kanZowel leden als niet-leden en geïnteresseerden in de radiohobby zijn op 29 juni 2024 van harte welkom bij de velddag_2024. Op de knardijk in Lelystad komen de leden van A41 Flevoland van VERON samen voor de jaarlijkse velddag. Voor de radiozendamateur of luisteramateur een uitgelezen mogelijkheid voor het experimenteren met antennes. Maar ook om radioverbindingen te maken zonder de vervelende storing die zonnepanelenledlampen en/of laders van mobiele apparaten veroorzaken.

En het lijkt mooi weer te worden.

Niet alleen experimenteren met antennes

Natuurlijk is de velddag op 29 juni 2024 er niet alleen om te experimenteren met antennes. Maar ook om samen te komen met gelijkgestemden. Amateurradio is een bijzonder interessante hobby. Dat ook een goede opstap is voor de jeugd naar een carrière in de techniek.

Zoals de voorspellingen er op het moment van schrijven uitzien wordt het een mooie zonnige dag. Dus kom lekker langs en neem vooral je goede humeur mee.

Ideeën zijn op het world wide web voldoende beschikbaar

Wil je graag experimenteren met antennes maar ontbreekt het je op dit moment aan ideeën? Er is veel op deze website te vinden maar het internet is een bron voor leuke experimenten.

Niet alleen de antenne maar ook de aanpassing van je antenne is van belang. Er is hierover veel te vinden maar niet alles werkt. Hier blijft het devies meten is weten.

BALUN en choke zelfbouwen, die ook echt werkt

Klagen jouw buren over storing veroorzaakt door jouw uitzendingen? Dan is dit het artikel dat je eens moet bekijken. Samen met de YouTube video’s van TRX Lab. Hier geeft Peter duidelijke uitleg over de vele verschillende uitvoeringen. Niet alleen de wikkelingen zijn verschillend. Ook het materiaal dat voor een BALUN wordt gebruikt. Maar werken deze BALUN’s ook zoals ze zijn bedoeld?

Moxon antenne voor 2m zelf bouwen

Deze antenne is geschikt voor peilen (vossenjagen) en ook voor een vaste opstelling. Uitgevoerd met PVC afvoerpijp als boom en 8mm duraluminium pijp als straler en reflector. Het principe van deze antenne is eenvoudig. De straler en reflector zijn beide gevouwen halve golf elementen en presenteren een impedantie van 50 ohm bij het voedingspunt.

Isotron antenne

Speciaal voor plekken waar het plaatsen van een grote antenne niet mogelijk is, de isotron antenne.
De ISOTRONS zijn elektrisch resonerend door slechts twee componenten te gebruiken – de grote spoel in serie met de capacitieve platen van de antennes. (Match komt automatisch met de juiste combinatie van de twee componenten bij resonantie).

Ook omroep Flevoland was erbij

Meer informatie