De Frame antenne die weinig ruimte nodig heeft!

De Frame Antenne die weinig ruimte nodig heeft!

Het ontwerp van de frame antenne is van Harry Lythall – SM0VPO

80 meter

Op internet kwam PA3HEB deze antenne tegen om op een balkon toe te passen of waar er niet genoeg ruimte is om  HF-antennes uit te spannen. Dit project is ontwikkeld om door te experimenten toch QRV te zijn op 80 meter, doordat ik maar een klein balkon heb .

SM0VPO

De Frame Antenne die weinig ruimte nodig heeft!Hij heeft al  verschillende van deze antennes elke keer met evenveel succes gebouwd. De frame-antenne is misschien niet de meest efficiënte, maar kan je er QRV mee zijn op 80 meter  en is ideaal voor boten en vakanties. De V-SWR is bijna 1: 1 van 3,5 tot 3,8 MHz. De antenne kan worden aangepast voor 1,8 MHz, maar  kan een slechtere  V-SWR  hebben , maar is niet onmogelijk .

De constructie van de antenne is hierboven weergegeven en is een lus met vijf beurten van één kabel van een 5 ampère voedingskabel. De kabel moet een meeraderige geleider hebben. De antenne gebruikt meer dan 20 meter kabel, dus heeft SM0VPO   7 meter 3-aderige kabel gestript en de uiteinden aan elkaar gesoldeerd. De constructie is overigens vrij eenvoudig als u de bovenstaande tekening volgt. SM0VPO  Merkt op dat alle getoonde kabellengtes bij benadering zijn.

Het Frame

De kruis constructie – ik heb zowel riet als een met plastic beklede (metalen) metalen buis gebruikt, van het soort dat in tuinwinkels wordt verkocht. Beide werkten heel goed ondanks het verschil in materialen. Als u metalen gieken gebruikt, plaatst u een vorm van isolatie in de gaten voordat u er draad doorheen leidt.SM0VPO  gebruikte plastic rietjes van MacDonalds. Dit voorkomt dat het metaal in de kabelisolatie graaft en verbetert de isolatie. Met de weergegeven afmetingen wordt elke lus met 4 cm gescheiden. De natuurlijke capaciteit tussen de beurten zal de antenne afstemmen op (ongeveer) 4,15 MHz, net boven de 80 meter band.

De afstemcondensator

De Frame Antenne die weinig ruimte nodig heeft!Een van die Jackson 804/805 VHF-afstemcondensatoren met ongeveer 25pf zal de antenne afstemmen op 3,45 – 3,90 MHz. De afstemcondensator MOET er een zijn met een paar millimeter tussen de platen. De antenne heeft een zeer hoge Q, dus de spanning over de condensator zal zeer hoog zijn, zelfs met kleine QRP-vermogens.

160 METER

De condensator van 410 pf geplaatst over de afstemcondensator verplaatst de antennefrequentie naar 1,9 MHz. Deze condensator MOET van het type die geschikt is voor hoge spanning . Deze antenne kan je ook QRV op 160 meter brengen, hoewel dit nog meer inspanning vergt , maar  zeer geschikt  voor lokale netten en dergelijke.

Afstemming van de Frame antenne

Als de antenne van 80 meter niet van nature op 4,15 MHz valt, of als de afstemcondensator niet op de band is gecentreerd, kan de frequentie van de antenne enigszins worden aangepast. Als de frequentie een beetje LAAG is en u moet deze verhogen, moet een deel van de zelfcapaciteit worden verwijderd. Steek een stukje plastic buis tussen de draden (bij nr 1 in het plaatje) . Herhaal dit aan meer dan één zijde van de kaderantenne als een grotere frequentieverhoging vereist is. Als de toename nog steeds niet genoeg is, plaatst u twee buizen aan elke kant en schuift u ze uit elkaar om een ​​grote toename te krijgen.

Is de frequentie te HOOG

Als de frequentie te HOOG is en u moet deze verlagen, moet er wat meer capaciteit worden toegevoegd. Sluit een hoogspanningscondensator aan op de variabele afstemcondensator. Een korte lengte coaxkabel is ideaal. Snijd de coaxcondensator korter om de vereiste capaciteit te verminderen (verhoog de frequentie). Laat je niet verleiden om een ​​’gimmick’-condensator te maken met twee draden in elkaar gedraaid; het zal branden, zelfs met een paar watt RF. Dit betekent dat u meer verliezen hebt toegevoegd.

Veel succes met het maken van deze antenne, PA3HEB