Voor u gelezen

Uit het DARU magazine kwam Marcel PA3HEB een stukje tekst tegen.

Speciaal voor de medeamateurs in Flevoland

Beste medeamateurs,

Het is me niet gelukt, ik ben ervoor om, ook in de DARU kerngroep, op de achtergrond te blijven. Nu er een soort van verplichting is om het voorwoord voor het magazine te schrijven krijg ik ook een beurt hierbij mijn bijdrage.

Mijn roepletters zijn PA0JMY, ik heb mijn machtiging gehaald in het najaar van 1972. De reden daarvoor was een vreemde: mijn vader is in het voorjaar van 1972 gezakt voor het examen hoewel hij een goed opgeleide elektronicus was. In het najaar van 1972 slaagde hij wel (PA0MEY), ik het stiekem examen gedaan en toen ik hem belde met de mededeling: je spreekt met PA0JMY was het lang stil.. In het voorjaar van 1976 telegrafie examen gedaan en sinds die tijd ook actief met telegrafie, vooral op banden boven twee meter. Peter, PJ4NX, heeft me ongeveer gedwongen lid te worden van de DKARS en ik ben nu ook lid van de DARU (naast de VRZA en de ARRL).

Mijn carrière

In mijn professionele carrière ben ik altijd actief geweest met mobiele communicatiesystemen, de laatste 10 jaar waren dat in hoofdzaak TETRA systemen, gebouwd in binnenland en buitenland. Nu met pensioen en heb ik weer meer tijd om hobbymatig een en ander te doen. Ik ben een knutselaar, vooral op het gebied van VHF/UHF. De transverters voor 23 en 13 centimeter werken weer en in tegenstelling tot de eerste generatie van transverters is het nu niet moeilijk meer om met relatief goedkope transistoren aardige zendvermogens te produceren. Ik heb lang de tijd gehad om meetapparatuur te verzamelen en ik kan me op HF gebied aardig redden.

Voorjaar

Het is weer voorjaar aan het worden. Dat betekent dat je, op anderhalve meter afstand van elkaar, weer aan de antennes kunt gaan werken. Misschien heb je al eens gehoord van het initiatief van Albert PA0A: die wil proberen zoveel mogelijk “witte stokken” in te laten ruilen voor een ouderwetse hark. Elke dag van de week is er een ronde op 144.310 MHz, SSB. De antenne bij Albert (hij woont in de provincie Groningen, geen last van storing) staat ergens tussen noordoost en noordwest zodat hij veel stations prima kan horen. Ook iets voor jou zo’n horizontale antenne? Er zijn genoeg ontwerpen te vinden op het Internet en ze zijn ook nog wel te koop hier en daar. Ook leuk voor het sporadische E seizoen trouwens. Met een kleine antenne (bij mij staat een vier elements antenne voor twee meter) kom je al een heel eind. Zelf meld ik me niet vaak in de ronde maar luister wel regelmatig mee. Kunnen we een keer een QSO maken?

Hogere Banden

Die hogere banden zijn ook best leuk de propagatie kan erg vreemd zijn op 23 en 13 centimeter. Het is helemaal niet erg als er meer activiteit komt op die banden. Toen ik weer ging luisteren op 23 centimeter viel de grote stilte me op. Ja ik ben jaren niet actief geweest, in de jaren 80 van de vorige eeuw stond 1296.200 MHz altijd aan in de shack en er was vrijwel elke avond wel iets te horen. Ik hoor dat er toch veel IC-9700’s in omloop zijn: daar zit 23 centimeter ook op. Nee, met een witte stok zal je weinig horen: ook hier brengt een horizontale antenne uitkomst. Weet je dat er heel veen Engelsen zijn die 23 centimeter apparatuur hebben en dat die bij een klein beetje verhoogde propagatie prima te werken zijn vanuit Nederland? Ik hoor het baken GB3MHZ aan de Engelse oostkust elke dag, ondanks mijn bescheiden antenne en het feit dat ik 5 meter onder de zeespiegel woon.

De meeste activiteiten voor de radioamateur gaan helaas ook dit jaar niet door. Sommigen blijven met spullen zitten, anderen hebben spullen nodig maar kunnen die nergens vinden. Het is zeker te hopen dat we vanaf de zomer weer wat meer vrijheden krijgen en elkaar weer kunnen ontmoeten. Ik kijk ernaar uit.

Blijf gezond. Tot ziens of horens.

Jan van der Meij -PA0JMY-

Activiteit

Met dit kleine verhaaltje is het duidelijk en dat merkt Marcel PA3HEB ook nadat bijna iedereen over gestapt is op de Mode FT8 is het in het CW en SSB gedeelte stukken stiller geworden. Dus woont u in de polder (Flevoland-Noordoostpolder) gebruik een wat meer de 2 meter-70cm band .

Een van de hulpmiddelen is het DX Cluster daar kun je mooi laten weten dat je QRV bent.

 

73’tot werkens  de PA3HEB