Jota 2019

JOTA 2019 A41 Flevoland bij ASCANEN Lelystad

lees meer

 

Vrijdag 18 oktober 2019 

Was het weer zover. Voor de zendamateurs en vele scouts begint het derde volle weekend van oktober weer met een vaste afspraak. Vrijdag 18 oktober  was het weer tijd voor de JOTA . Een weekend met bijzonder korte nachten en zoveel anders als normale scoutingkampen. De weken voor de JOTA met natuurlijk een climax in de laatste dagen.  Het bij elkaar zoeken van al het materiaal door de zendamateurs. In tegenstelling tot een PACC is het ook niet alleen korte golf materiaal. Maar ook VHF en UHF (of zelfs SHF bij sommige groepen. De scouts zijn vaak de weken ervoor actief met het voorbereiden van het programma .

De antenne opstelling

Bij Sommige groepen ook een toren bouwen of het regelen van een hoogwerker als antenne opstelling . Zoals zo vele jaren ben ik PE1RBR ook dit jaar weer vergezeld door PD0TB, bij de scouting groep in Lelystad (de Ascanen).  Waar we een kleine toren voor de JOTA ter beschikking hebben (9 meter) en dit jaar een hoogwerker die de bak tot wel 24 meter hoog . En daardoor minder last hadden van de vele bomen rond het scouting terrein.

De voorbereiding

De voorbereiding begint altijd op vrijdag.  Na eerst thuis de meeste spullen in de auto gegooid te hebben is PE1RBR naar het scoutinggebouw gereden.  Daar gelijk weer aan het uitladen en begonnen met het in elkaar zetten van een aantal van de te gebruiken antennes.  Aan het einde van de middag komt ook eindelijk de hoogwerker en kunnen we de VHF/UHF antennes omhoog zetten. Ook de rest van de avond staat vooral in het teken van het plaatsen van de antennes tot het moment van de opening. Die elk jaar rond 22:00 gehouden wordt op 2 meter en 80 meter. Al gelijk bij de openingsuitzending (en het in melden) dat er meer dan één station op 2 meter konden ontvangen en werken. Het gehele weekend staat voor de scouts in het teken van communicatie en techniek.

Soldeer project

De e-Badge was het soldeer project om in elkaar te solderen en zijn de scouts ook buiten actief met portofoons en andere puzzel.

 

Scouts maken verbindingen

 

Er is ook een groep scouts die zelfstandig  verbindingen aan het maken waren.  Met de zendamateur op de achtergrond aanwezig te helpen als het nodig is. Iets wat me van dit jaar bij zal blijven  is een groep kinderen van nog geen 10 jaar oud . Die als groepje bezig gingen met het spelletje galgje. Waarom zul je vragen.  Nou omdat het normaal best al wel lastig is om zulke jonge kinderen iets te laten zeggen in de microfoon. En hier ging het alsof ze het al jaren zo deden.

Ook leuk om scouts te zien die ons zendamateurs dingen gaan uitleggen over het solderen.  En dat de zendamateurs meer moeite willen en moeten doen voor een speciale badge . Voor de zendamateurs is het vaak een mooi moment om nieuwe of onbekende antenne eens uit te proberen. Of soms ook eens op een andere band actief te kunnen zijn dan thuis.Voor iedereen weer een geslaagd weekend .  En voor volgend jaar…. Iedereen is altijd welkom om eens te kijken of zelfs de microfoon eens te bedienen (ook zonder machtiging)

 

73′ Marc Fellman PE1RBR/J