Lezing 3 September 2019 PA0QRB

Eigenschappen van eenvoudige antenne-ontwerpen en transmissielijnen

lezing

Op 3 september komt Harold Plooijer naar Lelystad om een lezing te geven

Zijn lezing gaat over eenvoudige antennes, aanpassing en transmissielijnen in het algemeen. Eenvoudige antenne-ontwerpen en vooral: het ontkrachten van mythes en indianenverhalen, met name over gereflecteerd vermogen. Deze lezing bevat ook een live demonstratie van het feit dat gereflecteerd vermogen niet per definitie verloren vermogen is, en dat de ene “50 ohm” de andere niet is … De Smith chart komt mogelijk ook  even aan de orde, als hulpmiddel bij het ontwerp van antennesystemen.

Volgens Harold:

Hoogfrequent techniek is een belangrijk onderwerp voor zendamateurs. Daarbij spelen antennes een belangrijke rol. De voedingslijnen tussen de zend- en ontvangapparatuur enerzijds en de antenne anderzijds kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van het geheel. Om het gedrag van deze voedingslijnen analytisch te kunnen benaderen is nogal wat wiskunde nodig. Die we niet allemaal machtig zijn. De Smith Chart maakt het mogelijk om deze sommetjes grafisch op te lossen, waardoor het moeilijke rekenwerk aanzienlijk wordt verminderd.  “complexe rekenwijze zonder de complexiteit daarvan”. De lezing geeft een inkijkje in het gebruik van de Smith Chart met als uitgangspunt de kennis die bij de meeste zendamateurs nog wel aanwezig zal zijn.

Als er iemand is die een Bird 43 Truline Wattmeter heeft met een 50 of 100 Watt meetkop wil diegene deze dan s.v.p meenemen? alvast bedankt!

 

We zien u graag op 3 september ,

Bestuur A41 Flevoland