DE VLAMMENDE DIODE / TRIODE

Theo Faber PA2THF

 

Wie de kennis en technologie nog niet heeft zal slim, vindingrijk en volhardend moeten zijn. Dat was zeker het geval bij onze ‘stamvaders’ van de (radio)techniek. Alle lezers van deze pagina zijn min of meer wel op de hoogte van de algemene technische historie, maar veel soms bizarre en spitsvondige uitvindingen zijn teloor gegaan of vergeten. Dat geldt zeker voor de tijd dat de radiobuis zijn intrede nog niet had gedaan en de vlamdiode als gelijkrichter / detector zijn bijkomende licht verspreide. Lees het verhaal van de vlammende diode / triode:

De historie

Hoewel in wetenschappelijke kringen – rond hoogfrequente wisselspanning – al in de 19e eeuw publicaties geweest zijn, waren onze experimenterende stamvaders hier beperkt van op de hoogte. Heinrich Hertz (1857-1897) bouwde als eerste een werkende draadloze verbinding (400MHz), maar zag het gebruik ervan niet als nuttig en stopte zijn experimenten. Pas na zijn dood werd het werk gepubliceerd. James Maxwel (1831-1879) op wiens wetenschappelijk (elektromagnetisme) onderzoek het meeste gebaseerd was, had wel gepubliceerd, maar deze literatuur was voor weinige bereikbaar.

Marconi schijnt ooit uitgave(s) te hebben gehad, die hij overigens niet helemaal begreep. Zeker is; dat bv. Edison zelf niet in staat was het wetenschappelijk onderzoek juist te interpreteren en vorm te geven. Edison kreeg later ‘belezen assistenten’, die beter in staat waren de juiste richting aan te geven. Maar naast de theorie, bleef praktisch nog veel te experimenteren en te leren. In die tijd werden helaas veel zaken steeds weer heruitgevonden, door verschillende onderzoekers, in verschillende landen en soms pas na decennia. Lees meer

Terugblik Ligthouse weekend PA6URK 2020

 

PA6URK/LH 2020

op vrijdag 21-8-2020 is Jacob PA3GNE en Arie PE1AJ in de middag begonnen met de antenne’s uit te spannen. Voor de  20-40 en 80 meterband De werkzaamheden zijn soepel verlopen . Zodat we op zaterdag 22-8-2020 om een uur of 7:00 lokale tijd konden beginnen met verbindingen maken .Uit Lelystad waren Randall PE1SDE en Marcel PA3HEB beide met aanhanger . Om 6:45 uur gearriveerd en begonnen met de apparatuur aan te sluiten. De Icom 7600 van de afdeling a41 heeft weer prima werk geleverd op de 40 meterband.

Randall PE1SDE had zich geheel gestort op het 2Meter D- ATV experiment en had er dan ook veel zin in als antenne hadden we een 4 element CUBICAL QUAD die volgens de analyser een redelijke SWR had . Lees meer

Met de Sdr-Dongel naar de QO100(Eshail2) luisteren

De eerste stappen op QO100/oscar-100 door PE1SDE

Eerst maar eens kijken wat er we daar voor nodig hebben om de satelliet te horen.

Lees meer