Jota 2019

JOTA 2019 A41 Flevoland bij ASCANEN Lelystad

lees meer

 

Vrijdag 18 oktober 2019 

Was het weer zover. Voor de zendamateurs en vele scouts begint het derde volle weekend van oktober weer met een vaste afspraak. Vrijdag 18 oktober  was het weer tijd voor de JOTA . Een weekend met bijzonder korte nachten en zoveel anders als normale scoutingkampen. De weken voor de JOTA met natuurlijk een climax in de laatste dagen.  Het bij elkaar zoeken van al het materiaal door de zendamateurs. In tegenstelling tot een PACC is het ook niet alleen korte golf materiaal. Maar ook VHF en UHF (of zelfs SHF bij sommige groepen. De scouts zijn vaak de weken ervoor actief met het voorbereiden van het programma .

De antenne opstelling

Bij Sommige groepen ook een toren bouwen of het regelen van een hoogwerker als antenne opstelling . Zoals zo vele jaren ben ik PE1RBR ook dit jaar weer vergezeld door PD0TB, bij de scouting groep in Lelystad (de Ascanen).  Waar we een kleine toren voor de JOTA ter beschikking hebben (9 meter) en dit jaar een hoogwerker die de bak tot wel 24 meter hoog . En daardoor minder last hadden van de vele bomen rond het scouting terrein. Lees meer

Wat is nou JOTA?

Wat is nou JOTA?

Onze voorzitter Marc legt uit: JOTA staat voor Jamboree On The Air. Een Jamboree is een evenement waarbij heel veel scouts bij elkaar komen waarbij het vooral gaat om plezier hebben en in aanraking komen met andere culturen en gebruiken. In 1920 werd de eerste Jamboree gehouden. Sindsdien worden er vele nationale en internationale Jamborees gehouden over de gehele wereld. Omdat het echter voor veel scouts niet weggelegd is om naar een Jamboree te gaan organiseerde Les Mitchell (G3BHK SK) in 1957 de eerste Jamboree On The Air waarbij scouts met behulp van een amateur in staat waren vanuit hun eigen clubgebouw contacten te leggen met andere scouts. Intussen is dit standaard het derde volle weekend in oktober.

Lees meer