Lezing Zelfbouw Aki Derkhof PA3WTX

ZELFBOUW KORTEGOLF ZENDER/ONTVANGER

Bij de laatste vereniging bijeenkomst heeft Aki Derkhof PA3WTX  aan gegeven dat hij een lezing wilde verzorgen. Dit staat niet in de rubriek KOMT U OOK van de Electron. Omdat het daar voor te laat bekent was, dus geen Eyeball  QSO.

Daar zeggen we geen nee tegen natuurlijk , PA3WTX wist alleen nog niet wat het onderwerp zou gaan worden?

Zelfbouwprojecten

Op 1 oktober gaat PA3WTX ons meer vertellen over zijn zelfbouw projectjes. PA3WTX  is van jongs af aan al geïnteresseerd in het ontvangen van signalen op de Korte Golf. Zo heeft hij ook zijn Korte Golf Zender/Ontvanger gebouwd en wil daar graag meer over vertellen op onze bijeenkomst in Lelystad op 1 oktober .

Lezing Zelfbouw Aki Derkhof PA3WTXKomt u ook ?

Meer over zelfbouw projectjes  https://a41.veron.nl en gebruik de link lees meer

 

 

 

 

Wat is nou JOTA?

Wat is nou JOTA?

Onze voorzitter Marc legt uit: JOTA staat voor Jamboree On The Air. Een Jamboree is een evenement waarbij heel veel scouts bij elkaar komen waarbij het vooral gaat om plezier hebben en in aanraking komen met andere culturen en gebruiken. In 1920 werd de eerste Jamboree gehouden. Sindsdien worden er vele nationale en internationale Jamborees gehouden over de gehele wereld. Omdat het echter voor veel scouts niet weggelegd is om naar een Jamboree te gaan organiseerde Les Mitchell (G3BHK SK) in 1957 de eerste Jamboree On The Air waarbij scouts met behulp van een amateur in staat waren vanuit hun eigen clubgebouw contacten te leggen met andere scouts. Intussen is dit standaard het derde volle weekend in oktober.

Lees meer

Antennes berekenen met software van het internet

Antennes berekenen met software van het internetAntennes berekenen

Na de Lezing van PA0QRB leek het Marcel leuk om daar wat aan toe te voegen en is op zoek gegaan naar hulp programmaatjes. Hoe kunt u antennes berekenen en bijvoorbeeld een Iverted-V te maken. Google ingetoetst en de tool van PA3ADS was de eerste die ik tegen kwam Antenne-Berekening. Om een J-antenne te maken kunt u de J-pole calculator gebruiken. Maar op qsl.nt/4nec2/ kunt u verschillende software vinden om antennes te maken.

 

Lees meer

Meer vermogen op 23cm ( 23cm deel 2 )

Meer vermogen op 23cm ( 23cm deel 2 )

Na de eerste bevindingen van de 23cm transverter van LZ5HP kwam Randall Tamminga PE1SDE er achter dat een beetje meer vermogen wenselijk is. Het moet wel een module zijn die direct op de transverter aangesloten kan worden en moet ook niet te duur zijn.

Daar voor heeft Randall PE1SDE overleg gehad met Hristiyan LZ5HP  en is de keuze uit gekomen op de nog niet benaamde module: PA1296. Deze kan een vermogen van  25 watt leveren, wat meer dan voldoende is op 23cm.

Al 3 weken na de bestelling kwam het binnen en nu is de tijd gekomen om het samen te bouwen. Maar dat volgt in een volgende bericht.

Lees meer

Met een LZ5HP transverter, voor een prikkie QRV op 23cm

Met een LZ5HP transverter, voor een prikkie QRV op 23cm: Na de zoektocht van Randall Tamminga PE1SDE om op 23 cm allmode uit te komen kwam Randall als gevolg op de site van LZ5HP uit. LZ5HP verkoopt compleet gebouwde 33/23/13 cm transverters voor een redelijke prijs. 156 + 8 euro en gezien dat de reviews […]

Antennewerkzaamheden bij Marcel Moerenhout, PA3HEB

Antennewerkzaamheden bij Marcel Moerenhout, PA3HEBAntennewerkzaamheden rotor was aan vervanging toe

Enige tijd geleden was de antennerotor RC-450 van Yaesu bij Marcel Moerenhout PA3HEB aan vervanging toe. De keuze was gevallen voor een Yaesu G-1000DXC. Maar Marcel had voor deze antennewerkzaamheden wel een paar uitdagingen.

De uitdagingen van Marcel

Marcel wilde niet alle antennes demonteren tijdens de rotorwissel. Daarvoor heeft Marcel een klos/klem bedacht waardoor de beide masten, die aan de gevel en de antennemast zelf, in een lijn bleven. Met deze klos/klem zou de antennemast op zijn plek blijven en niet naar beneden zakken. Om met de werkzaamheden te kunnen beginnen moest er eerst een steiger opgebouwd worden. Bij de opbouw van de steiger is Marcel door Randall, PE1SDE en Albert PD1AJM geholpen.

Lees meer