PACC 2022

Vrijdag opbouwen

Het intensive weekend van de PACC 2022 ligt weer achter ons en hierbij een terugblik van  het weekend. Op vrijdag middag werd de hoogwerker op gehaald door Marcel PA3HEB bij de BOELS in Lelystad. Bij aankomst op de locatie bij de Firma Van Wijnen BV in Lelystad kwam ook Randall PE1SDE al direct aan rijden. Die had de auto vol met kabels voor de Beverage antenna. Eerst gemeten of de plek die dit keer bedacht was wel gebruikt kon worden? En ja het is precies de goede afstand om de Beverage Antenne uit te zetten. Met de kabel in de hand en en paar stokken wass de antenne zo gereed. Randall PE1SDE Gging verder met de aansluiting terwijl Marcel PA3HEB begon met het opstellen van de hoogwerker (17m).Nu het nog licht was waren Arno PA5W en Albert PD1AJM ook geariveerd. Zodat  de 3 banden Beam in elkaar gezet kon worden.

Eten

Voordat de Beam in elkaar gezet werd gingen we eten dat PD0TB en Rob PD0DB hadden opgehaald van de plaatslijke SNACKBAR. De voorbereiding om de rotor te kunnen plaatsen in de hoogwerker ging niet zo als gepland. De mee genomen kabel was mogelijk te lang dachten wij. Een kabelbreuk als oorzaak de kabel ingekort de rotor draaide en werd op een buis geplaatst in de hoogwerker.

De nieuwe Coax

De aangeschafte coax werd in 4 delen geknipt en zijn voorzien worden van puggen onder de regie van Albert PD1AJM. Wat er de vorige keer mis ging is dat we niet meer wisten welke plug aan welke antenne zat. Ook hier had Albert aan gedacht door zijn labeler mee te nemen en de kabel meteen een nummer en naam te geven. Dipool voor 40 meter werd in elkaar gezet. De beam werd op een pijp gezet en in de rotor gezet samen met de 40 meter dipool. Randall PE1SDE  zijn Beverage Antenne  is zover dat via het dak de kabel naar binnen gebracht kon worden. Met een hulp draad aan de straat lantaarn werd deze hoog gehouden zodat er nog verkeer onderdoor kon.

Zaterdag

Afgesproken dat we om 10:00 uur weer verzamelen bij de zend locatie ook Ans PD5W is er nu bij dus de Crew is compleet. Een 160 meter dipool werd aan de hoogwerker gehangen. Nu de hoogwerker kon omhoog voor het testen van de antennes/rotor, rotor heeft problemen deze geeft niet aan waar hij heen staat? Dus maar uit het raam kijken als we willen weten waar de antenn naar toe staat. Een reden om te kijken naar een vervangende Rotor voor volgend jaar. Als alle antennes geplaatst en opgehangen zijn is het inmiddels 12:45 geworden en nog even tijd voor een lunch. Bij de start van de contest direct een probleem met de communicatie tussen de set en het log progamma. Wat meteen al en 20 minuteen heeft gekost voor dat we echt los konden. Gestart werd en op 20 met SSB en werd er gewisseld tussen verschillende banden.

Het avond eten

Zoals gebruikelijk van de plaatselijke chinees en het was weer een genot voor de innerlijke mens HI.  met het buikje gevult weer aan zijn de verbindingen weeer hervat  en Ans en Arno gingen even naar huis voor een rust pauze om later terug tekomen  en verder tegaan in de nacht.  Tom PD0TB en Albert  gingen  verder op 40 meter in SSB.  daarna heeft Marcel PA3HEB het weer over genomen om CW verbindingen te maken.

De avond

We hebben ooit van een amateur een 2 meter all mode set gekregen de ic271 deze heeft te lang geen spanning gehad. Waardoor de eprom van het geheugen zijn gegevens is kwijt geraakt. Bij toeval kwam ik een artikel tegen over het verwisselen van een printje door een RamBoard.  Marcel is zelf niet zo handig met schema lezen dus de hulp gevraagd aan Albert en Tom. Dus werd hij op de tafel gelegd en open gemaakt. Na wat puzzelen en solderen werd er weer spanning op de set gezet en ja er was weer uitlezing in het display. Maar wel van een verkeerde frequentie dit RamBoard is namelijk voor meerdere sets geschikt zo ook voor een HF set. Na vele optie’s geprobeerd te hebben. Is het nog niet gelukt om hem te programeren voor de 2 meterband. .

De Nacht

Voor de nacht waren mijn verwachtingen hoog wat betreft het maken van verbindingen omdat Ans en Arno zo veel zin hadden om de nacht door te halen. Vol goede moet werd er achter de set plaats genomen en werd het al snel duidelijk dat de conditie’s niet zo goed waren. Of dat er gewoon weinig staions waren in SSB? Omdat het voor Marcel ook al een lange dag was geweest nam hij een stapje terug en laat de verbindingen voor wat het is. Na een dutje weer bij komen met een kop koffie en een broodtje is het inmiddels al weer 8:00 uur geworden en zitten we rond de 500 verbindingen. Rond de klok van 9:00 zaten we op 535 verbindingen en gingen we weer over op CW. Dat ging als een speer heel veel verbindingen achter elkaar .

Zondag de laatste uurtjes

De rest van de Crew was inmiddels ook weer terug op locatie en na het nemen van een bakje koffie werd er weer achter de set plaats genomen. Tot een half uur voor het einde van de Contest hadden we rond de 630 verbindingen. Het zou mooi zijn als we de 700 zouden halen alleen al voor de punten voor de afdelingscompetitie. De laatste verbindingen zijn dan ook gemaakt in Cw dat ging het makkelijkste met loggen en minder typewerk. En ja hoor om 11:59 ging de 700e verbinding in het log. Een mooi resultaat om op terug te kijken in 2020 hadden we immers nog maar 517 gelogd . Terwijl Marcel PA3HEB nog achter de set de laatste verbindingen maakte. Was de rest al druk bezig met de antennes die we toch niet meer gebruikte af de bouwen.

Afbouwen en op ruimen

Het afbouwen kon nu echt beginnen de PA kon afkoelen en een ieder zijn spullen verzamelen. De Coax oprollen de beam en de Dipool uit de hoogwerker alles weer in de auto’s laden. Tafels op z n plek en stofzuigen. De koelkast leeg halen en alle prullenbakken legen .

Tot slot

Kijken we als Crew van PI4FL terug op een mooi weekend hobbyen. Met dank aan 2 bezoekers Rob PD0RB en Tony PD0TH, tot werkens op 1 van onze Radio rondes en anders tot zien bij een van onze bijeenkomsten in Lelystad.

73’Crew PI4FL       PD1AJM,PD5W,PA5W,PD0TB,PE1SDE,EN PA3HEB. en gezelschap van Rob PD0DB