PI4MPL: Techniekweek voor basisscholen in Nieuwleusen wederom een succes.

Recentelijk was op PI2NOS de call PI4MPL regelmatig te horen met als operator wel heel jeugdige stemmen.
Mijn interesse was opeens gewekt hoe in deze toch wel grijze hobby opeens zoveel hele jonge jongens en meisjes aan de microfoon waren gekluisterd.
Toen Janneke, PA3BFA zelf de microfoon weer pakte werd het snel duidelijk. Dit was een week waarin techniek op school centraal stond.
Als zendamateurs kunnen we dit soort initiatieven alleen maar toejuichen en zou dit inspiratie voor ieder moeten zijn om onze hobby te promoten.
Na contact te hebben gezocht met Dick, Pa0DFN en hem uitgelegd te hebben dat ik graag wat in ons maandblad en onze website wou vermelden hierover, heeft hij een stukje geschreven wat ze gedaan hebben en wat hoe het verlopen is. hieronder staat zijn verslag

 

Techniekweek voor basisscholen in Nieuwleusen wederom een succes.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar werd in de laatste week voor de Herfstvakantie door bovenbouwleerllingen van alle zes basisscholen, die Nieuwleusen rijk is, met electriciteit, elektronica en radioverbindingen geëxperimenteerd. Ongeveer 200 leerlingen namen deel aan deze week.

Het is een groot succes, temeer daar alle scholen hier aan deelnemen. De week is bewust gekozen in de maand oktober, dit is immers de “maand van de wetenschap”.

De week is mogelijk, omdat de bedrijven Selecsys, Selcom en Selcare financieel en met mankracht bijdragen. Ruim tien vrijwilligers van VERON en VRZA zijn elk jaar weer bereid zijn om zich hier voor in te zetten en dragen zo veel bij aan het slagen van dit project. Berend Kuiper, voorzitter van de Jeugdcommissie was ook aanwezig.

Voorafgaande aan de techniekweek worden op de scholen een aantal gastlessen gegeven, die de kinderen voorbereiden op wat gaat komen. Tijdens de technieklessen op school wordt na de zomervakantie gewerkt aan het project “weg met de weggooimaatschappij”-. Afgedankte elektronica, meegenomen van thuis, krijgt een nieuwe bestemming. Onder leiding van de leerkracht wordt de nieuwsgierigheid gewekt door “in het kastje” te kijken. Demontage van de meegebrachte spullen moet leiden naar een nieuwe toepassing bedenken voor de diverse onderdelen, of het maken van een creatief techniek kunstwerk.

Elke school organiseert een eigen verkiezing en de winnende ontwerpen worden meegenomen naar de tentoonstelling tijdens de techniekweek. Een jury bepaalt dan welke school als winnaar uit de bus komt en de wisselbeker een jaar lang op school kan tentoonstellen.

Van 12 tot 16 oktober was elk van de zes basisscholen een dag te gast in de kantine van Union Sportvereniging, het centrum van de Techniekweek. Het dagprogramma omvatte een opening en vier activiteiten van elk anderhalf uur. Met veel enthousiasme vond telkens om half negen de wedstrijd waterraket lanceren op het trainingveld plaats.De waterraketten waren thuis en deels op school klaar gemaakt. De meest prachtige creaties werden getoond. Na het vulen van de opgepimpte “petflessen” werd op zelfgemaakte lanceerplatvormen de raket met de fietspomp van de benodigde druk voorzien. Veel exemplaren schoten tientallen meters hoog de lucht in.
SAM_2253 174-2834

Na de openingsact volgde het programma. Elk anderhalf uur wisselden de groepen voor deelname aan een andere activiteit.

Deze bestonden uit twee buitenactiviteiten, t.w. een portofoonspel, waarbij de leerlingen met een portofoon het dorp in gingen en per radio de verschillende opdrachten doorkregen. Op een groot scherm in de kantine was de positie van elke groep zichtbaar. Het portofoonspel werd door medewerkers van Selecsys en Selcom georganiseerd. Fox-Oring was de de andere buitenactiviteit. Deze vorm van radiovossenjagen is de vorm om kinderen kennis te laten maken met radio-oriëntering door het ervaren van succes in het opsporen.

Wim, PA3AKK en Jenny, NL12125, leerden de leerlingen eerst omgaan met de 80M peilontvanger. Daarna gingen ze in tweetallen op pad om 15 minizendertjes op en rond het sportcomplex te zoeken. De binnenactiviteiten bestonden uit een soldeerproject: Het maken van een electronische LED-dobbelsteen. Harm, PC5BV , Tonny,PA2TON   ,Hans, PA0JBG , Bastiaan, PA3FFZ en Jan, PA0JNH leerden de kinderen de schakeling solderen. De bouwpakketjes waren geleverd door de firma Pollin.

SAM_2321SAM_2262174-2796

 

De andere binnnenactiviteit bestond uit techniekexperimenten en het radiostation. De experimenten en proeven werden met de leerlingen gedaan door Richard, PE0RIG ,Egbert, PA0ELN en Dick, PA0DFN. De onzichtbare energie die daarbij door de ruimte werd aangetoond wekte veel verbazing. Elke leerling weet nu wie Nikola Tesla is.
SAM_2309 SAM_2267

In het radiostation waren Janneke, PA3BFA en Jan, PA0FAU druk in de weer om de kinderen te vertellen over hoe een verbinding tussen radio amateurs gemaakt wordt. Ze lieten ze kennis maken met het amateur jargon, gevolgd door een praktijkoefening. Voor het kennismaken met dit deel van onze hobby hebben we bewust gekozen voor verbindingen via PI2NOS en PI2NON. De FM-audiokwaliteit is in tegenstelling tot SSB door kinderen goed te volgen. Het heeft ons bijzonder veel plezier gedaan, dat de mede amateurs van de tegenstations veel geduld hadden om de vragen van de kinderen te beantwoorden. Met enthousiaste verhalen kwamen kinderen uit de shack.

174-2731 SAM_2258SAM_2315

Een ander succes in de radioshack was de kennismaking met CW. Jan, PA3FAU liet de leerlingen hun naam seinen, leesbaar gemaakt met behulp van de door Hans, PA0JBG, gebouwde morsemonitor met de Arduino nano.
SAM_2268 SAM_2269

De techniekweek werd donderdagavond afgesloten met een ouderavond in het Agnieten College.

De kinderen konden hier met hun ouders hun dobbelsteen ophalen, kijken naar een diaverslag van alle activiteiten, een lezing van drs. Arie Koning, waarom het belangrijk is dat de leerlingen voor techniek kiezen. Der avond werd besloten met de uitreiking van de beker. De basisschool “De Zaaier” won en nam deze dit jaar mee.

Positieve geluiden alom, doen de organisatie al weer denken aan de 5e editie, volgend jaar. Om aan leuke bouwontwerpen voor kinderen van 10 tot 13 jaar te komen heeft Selcom een prijsvraag uitgeschreven. Deze is gepubliceerd in Electron van oktober. Op het Jeugdplein worden tijdens de Dag van de Radio Amateur aan de auteurs van de winnende ontwerpen een drietal Hytera DMR-portofoons uitgereikt.