RFI, wat heeft dit met pin1 te maken
Mike VE9KK heeft wat RFI-onderzoek gedaan. Dat heeft zijn interesse gewekt omdat hij zelf ook RFI-problemen had. Tijdens zijn reizen heeft hij iets gelezen over het Pin1-probleem. Mike heeft hierover een paar websites bezocht en hier en daar een blik geworpen. Maar verder nooit echt naar gekeken. Recentelijk heeft Mike zich hier meer in verdiept.
RFI en PIN1 probleem
De naam — Pin1 probleem — komt van Neil Muncy. Neil schreef in 1994 een paper met de titel ‘Noise Susceptibility in Analog and Digital Signal Processing Systems’. Daarin beschrijft hij hoe hij ontdekte dat de gangbare XLR-connectoren, die in de audio-industrie worden gebruikt, pin 1 altijd was aangesloten op de kabelafscherming. De audioapparatuur verbindt dan pin 1 met de metalen behuizing van de apparatuur. Na verloop van tijd merkte Neil dat deze praktijk stopte en dat de afscherming van pin 1 werd aangesloten op de massa van de printplaat. Ergens op de printplaat had de massa een jumperdraad naar het chassis. Hierdoor kan de RFI die wordt opgepikt op de afscherming van de audiokabels zich verplaatsen naar binnen.
Zoals Jim Brown K9YC het zegt:
“If the shield goes to the shielding enclosure, current stays outside the box. If the shield goes to the circuit board then the current gets inside the box!”
“Als de afscherming naar de behuizing gaat, blijft de stroom buiten de doos. Als de afscherming naar het circuitbord gaat, komt de stroom binnen in de doos!”
RFI en amateurradio
In de wereld van de amateurradio gebruiken we computers, externe geluidskaarten, USB-hubs en amateurinstallaties. Al deze apparaten kunnen een pin 1-probleem hebben dat ons een doorn in het oog kan zijn. Als Mike nu zegt “pin1”-probleem met onze apparatuur, is er mogelijk geen pin 1 die wordt gebruikt voor de afscherming zoals de XLR-audioconnector. Het probleem is dat de afschermings- of aardingspin op de connector niet naar de behuizingsaarding gaat. Maar naar de massa op de printplaat en vervolgens naar de behuizingsaarde. Het label van pin 1 kwam van, zoals eerder gezegd de audio-XLR-connector. Waarbij pin 1 altijd de afschermingsverbindingspin was. Bij radioapparatuur is er niet per se een pin 1. Maar de connector-aardingsverbinding gaat dan niet naar het chassis maar naar massa op de printplaat. Dan is het mogelijk dat deze RFI problemen veroorzaakt.
Heb jij ook RFI problemen
Als je merkt dat je radioapparatuur een “Pin 1-probleem” heeft. Zoals de metalen behuizing van je hoofdtelefoonstekker die niet rechtstreeks naar de chassisgrond gaat, maar naar de printplaat. Dan wil je meestal niet direct de soldeerbout pakken om het te repareren. Als verdwaalde RF bijvoorbeeld in de USB-kabel van je installatie naar je pc komt voor de bediening van de installatie en je merkt dat je problemen hebt. Raad Mike VE9KK je aan om eerst naar de aarding en verbinding van je apparatuur te kijken. Het is een kwaliteits-USB-kabel? Want niet alle kabels zijn hetzelfde. Probeer ten slotte een kwaliteitsferriet om de USB-kabel als de verdwaalde RF naar plekken gaat waar het niet hoort. Mike noemt de aarding en binding van je apparatuur. Want als je apparatuur een goede chassisaarding heeft. Maar je hebt deze niet geaard of verkeerd gedaan, kun je je RFI-probleem verergeren.
In de PC komt in de doos
Mike heeft in zijn ICOM 7610 werkplaats reparatiehandleiding gekeken. En de meeste, zo niet alle kritieke RF potentiële aarding is chassis aarding. Aan de andere kant, in zijn PC, nou ja, veel items worden gerouteerd naar de printplaat aarde en dan een jumper naar de chassis aarde. Zoals K9YC het zei over zijn PC “stroom komt in de doos”. Dus het “Pin 1 probleem” is iets waar we ons bewust van moeten zijn en waar we rekening mee moeten houden als we RFI aanpakken.
Meer informatie
- Link naar het oorspronkelijke artikel
- XLR-connectoren
- Pro-sound website
- K9YC
- N4XL