Ringlicht microscoop veroorzaakt hinderlijke RFI

Ringlicht microscoop veroorzaakt hinderlijke RFI

Zo hoort een sinus van 1kHz er toch echt niet uit te zien

Als je nog nooit met een microscoop hebt gewerkt, weet je niet wat je mist. Maar na een keer gebruiken kan Johan PA3JEM niet meer zonder. Echter tijdens de reparatie van een audioversterker was het onmogelijk om audiometingen op de oscilloscoop te tonen. Wat is dit voor vreemde sinus uit de signaal generator? Hoe dan? Totdat een voor een de aanwezige apparaten werden uitgeschakeld. Overigens dat leverde nog wat andere verrassingen op. Maar totdat de stekker uit het ringlicht van de microscope werd getrokken werd alles ineens duidelijk. Ook op de oscilloscoop

Ringlicht veroorzaakt RFI

Wat nu? Eerst maar eens een blik werpen in de voeding van deze verlichting. Die toch gekocht is bij een gerenommeerde leverancier hier in Nederland. Het is even zoeken op het plaatje maar er ontbreken toch echt wel een paar onderdelen. Kijk naast de 2 elektrolytische condensatoren vlakbij de ingang van de netspanning. Daar ontbreekt toch echt een deel van het ontstoringsfilter. Een zogenaamde X2 veiligheids condensator. Ideaal is dan weer dat de waarde er ook bij staat. Maar ook naast de transformator ontbreekt nog een deel van het filtercircuit. Daar hoort dan weer een Y2 condensator.

X2 en Y2 condensator

Een X2 condensator vind je tussen de fase en de nul om de benodigde ruis te onderdrukken. Als deze defect gaan vormt dit type condensator een kortsluiting en dus de zekering doet doorbranden. Dit in tegenstelling tot Y2 condensatoren die over het algemeen tussen de nul en aarde worden geplaatst. Deze is zo ontworpen dat deze defect gaat in een open situatie.


Toch maar eens vragen wat de leverancier hiervan vindt

Ringlicht microscoop veroorzaakt hinderlijke RFIEerst maar eens de vraag bij de leverancier neerleggen. “Wat vinden jullie hier eigenlijk van?” Samen met de afbeelding van de oscilloscoop en van de spectrum analyzer die tot zo’n 30 MHz toch wel flinke signalen laat zien. Wel tot -28dBm in de pieken. Nu is deze meeting met een stukje draad in de plug van de spectrum analyzer niet veel zeggend. Het is niet zoals formeel een EMC meeting plaatsvindt. Maar goed het was wel een aardige indicatie dat er iets niet helemaal goed ging.

Oei dat ziet er niet goed uit

De leverancier reageerde tot mijn verbazing, gezien de verhalen met andere EMC storingsmeldingen, bijzonder snel. Maar dat niet alleen ook zij vonden dit er niet goed uitzien en wilden dit eerst even intern bekijken voordat ze met een definitief antwoord kwamen.

Ringlicht uit de handel

Ook het wachten op het vervolg antwoord duurde niet lang. De leverancier heeft besloten het product niet meer aan te bieden en op zoek te gaan naar een alternatief. Een sample zou eerst intern en daarna naar Johan opgestuurd worden.

Ringlicht op de pijnbank

Tijdens dit hele proces is ook Andre Canrinus, voorzitter van de EMC commissie van de VERON op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. En laat Andre nu beschikken over een prachtig bedrijf dat pre-compliance metingen verricht. Op zijn aanbod om dit ringlicht eens aan een formele meting te onderwerpen kon PA3JEM natuurlijk niet afslaan.

Tijdens de meting was er toch wel enige verbazing. Hoewel in de shack er gemeten is met radiated emission. Bleek nu juist conducted de problemen te veroorzaken.

Dus de conclusie dat er een probleem was met dit ringlicht was volkomen juist. Echter dat biedt wel hoop want wat zou er nu gebeuren als de ontbrekende componenten in de voeding worden gezet. Dus een X2 van 222, dus 2,2nF geplaatst want die waarde is keurig aangegeven. Alleen voor de Y2 condensator moest er een “wel estimated guess” worden gedaan. Hiervoor is een 1 µF geplaatst.

En jawel binnen de shack zijn nu de problemen opgelost en het ringlicht werkt tot op de dag van vandaag naar alle tevredenheid.

Meer informatie