TR2200 (1976) restauratie project – anno 2025 van PE0GJG
In januari 1976 mocht ik met m’n roepletters uitkomen. Het werd PE0GJG, m’n voorletters en achternaam. Ik was geslaagd op 1 november 1975 bij de PTT in Den Haag. M’n eerste zender was een zelf ontworpen gebouwde 2mtr. zender met transistoren. Output met een 2N3553 zo’n 1 watt !!!, VFO gestuurd. De ontvanger die ik gebruikte was een ARAC 102 van Italiaanse makelij. Ik kocht ‘em bij PA0MSH in Almelo. Hij doorstond de keuring van de PTT ambtenaar die toen nog bij je thuis kwam om de zaak te keuren ! Maar enige maanden later schafte ik een TR2200 2mtr transceiver aan. xtal gestuurd. Ook output 1 watt. Ik weet nog dat ik er een eindtrapje voor maakte met een BLY87a. Ik had wat kennissen die bij PTI – in Huizen nh. werkten dus om een BLY87 te bemachtigen was niet zo moeilijk. Mijn oorspronkelijke TR2200 is jaren later “verloren” gegaan, achteraf, helaas.
50 jaar later
Nu 50 jaar later begint “de hang naar het verleden” op te spelen. Pas geleden kwam ik in contact met een zendamateur die mij een TR2200 aanbood , “Voor niks” !!!!
TR2200 was nog in werkende staat
En aangezien ik meer een “soldeerder” ben dan een prater maakte ik dankbaar gebruik van zijn aanbod! Hij kwam uit de nalatenschap van een zendamateur die jaren terug overleed. De TR2200 was nog in werkende staat en voorzien van een reeks xtallen. Nog geen CTSS etc. Wel 1750 Hz. En die heb ik er maar uitgehaald, heb je tegenwoordig niks meer aan. Op het front had de vorige eigenaar vroeger een klein drukknopje gemaakt om de 1750 Hz te activeren. Dat was inmiddels stuk gegaan. Daar zat op die plek oorspronkelijk de aansluiting van een externe LS. Gelukkig zat dat ext LS plugje mooi ingepakt in een tube achter het front. Dus dat heb ik weer teruggeplaatst.
De TR2200 naar 7-8 watt
Ook heb ik de batterijhouder verwijderd en die trafo de zorgde voor het opladen van de batterijen. Maar 1 watt is niet zo erg veel en, ik schreef het al, ik soldeer meer dan ik “klets”, bedacht ik mij dat ik nog erg veel eindtrap spullen in m’n bezit heb na alle experimenten die ik deed in de jaren 80 samen met PA0KWY †. We beschreven dat in Electron in die jaren 80. ( *1 ) Dus dan maar even een eindtrapje in elkaar geknutseld.
BLY87a uit 1972
De transistor die ik ging gebruiken was een BLY87a uit 1972 !!!! Ik heb er nog een handvol. Het printplaatje dat ik nog vond kon ik mooi gebruiken en nog een alu profiel dat ik ooit sloopte uit een apparaat kwam ook van pas. Ook de ARCO trimmers waarvan ik nog een doos heb kwamen van pas. En zie daar ,“budget neutraal en circulair” ging ik van ong. 1 watt uit de TR2200 naar 7-8 watt. Ik heb de versterker met de BLY87a gemaakt met de info uit het Philips data boek van mei 1971.
Ik heb ‘em gebouwd lekker ruim, de ogen worden namelijk wat minder op mijn leeftijd, zodat ik er nog mooi mee kan experimenteren. Hier een paar foto’s van de voortgang. Nog zonder de antenne omschakeling
TR2200 laten omschakelen van zenden naar ontvangen
Nu moet ik de eindtrap nog even zo maken dat ie omschakelt van zenden naar ontvangen. Dat ga ik met ¼ golf coax lusjes (RG188AU ) en een paar diodes BAW62 – BAV10 of zoiets doen. Ik ben nl. door m’n coax relais heen. Ik verlies wel wat maar dat vind ik geen probleem. En ik heb geen zin om relais te kopen, anders is het niet meer “budget neutraal en circulair”. De werking van de ¼ golf coax lusjes en een paar diodes, in mijn geval een paar BAW62 ’s is eigenlijk simpel.
Rene – PG3R heeft dat eens heel kort en duidelijk omschreven bij een eerdere post van mij over m’n 80 Watt eindtrap. Daar paste ik de schakeling ook toe.
Bij ontvangen geleiden geen van de diodes en gaat het ontvangstsignaal ongehinderd van de uitgang naar de ingang van de eindtrap met BLY87 en dus naar de TR2200. Bij zenden geleiden alle diodes. De diodes tussen de twee kwartgolf coaxkabeltjes van RG188 zorgen ervoor dat dat punt (bijna) aan massa ligt. Met de impedantietransformatie van een kwartgolf kabel hebben de coaxkabels aan in- en uitgang een zeer hoge impedantie. Er verdwijnt dus geen stuursignaal of uitgangssignaal in de coaxkabels.
Tot zover René.
Deze schakeling zorgt voor een heel klein beetje verlies maar dat vind ik geen probleem. Je zou het ook kunnen doen met bijvoorbeeld 1N914 – 1N4148 dioden. Maar eigenlijk is het zaak om diodes te gebruiken met een zo min mogelijke capaciteit. En de BAW62’s die ik had voldeden daaraan. Zie foto’s hier onder.
De lengte van de coax lusjes heb ik als volgt berekend. 75 / 145 x verkortingsfactor van coax RG188 (0,69) = 35,7 cm. De TR2200 was voorzien van een aantal kristallen en in mijn geval kwam dat mooi uit, 145.675 van de repeater ‘t Harde zat er ook bij. ( nu nog even de xtallen voor de repeater in Lelystad zien aan te schaffen…….waar kan dat tegenwoordig? ) Ik woon niet erg ver bij ‘t Harde vandaan. (Dronten). En de repeater daar is lekker rustig. En met m’n binnenshuis Diamond XN50 gaat dat goed.
Maar ja, nu moet ik de repeater nog “open krijgen”.
En zie daar, ik had van Leo-PA0LMD, een mooi voorgemonteerd CTSS printje gekregen. Hij woont een paar dorpen verderop bij m’n vorige QTH op de Veluwe. Het was een printje met van die SMD “dingen”. Dat gaat met mijn ogen niet meer lukken omdat zelf te maken. Ik heb er nog wel een extra laagdoorlaat filter achter gezet ( < 106 Hz ). Mochten er nog rare producten uit de CTSS komen dan worden ze weggefilterd.
En zo ziet de testopstelling van de TR2200 er dan uit.
Inkoppeling CTSS na de deviatie potmeter in de TR2200. Dat heb ik dus gemaakt. Ik moest ‘em natuurlijk niet in de mic. ingang inkoppelen, dat gaat niet goed, maar dat heb ik na de deviatie potmeter gedaan. Een voorlopige test werkte al goed. Nu nog een tegenstation hier in de buurt aanspreken om een test te doen. En zo is het klaar. Nog wel in een proefopstelling. Nu even de CTSS inbouwen. Bijna 7 watt op m’n dummyload. Ik ben tevreden. Hoe het verder gaat, kastje of zo, dat weet ik nog niet.
Tot slot, ik heb ontzettend veel plezier gehad om dit experiment, boren, zagen en solderen, tot een goed einde te brengen. En daar heb ik in 1975 m’n zendmachting voor “gehaald”. Ik geniet nu in de herfst van o.a. m’n zendamateur zijn met het experimenteren en zelfbouw. Zonder ook maar een cent uit te geven. “Wie wat bewaard heeft wat” was m’n credo. Juul Geleick – PE0GJG
Referenties
- VHF – UHF versterkers voor groot vermogen – PE0GJG en PA0KWY † Electron jan. 1982 – juli 1982 – okt. 1983
- Ham Radio Magazine 04 April 1973 2N6084 – Two meter rf power amplifiers
- Amateur Radio ( Australië) – September 1977 – An improved 45 watt two metre booster.
- http://pe1aqp.krom.eu/kit/tr2200/ – My Kenwood TR-2200 6-Channel 2m FM Tranceiver
- Met heel erg veel dank aan Ton – PA0KLT voor het beschikbaar stellen van de TR2200.