Wat is nou JOTA?

Wat is nou JOTA?

Onze voorzitter Marc legt uit: JOTA staat voor Jamboree On The Air. Een Jamboree is een evenement waarbij heel veel scouts bij elkaar komen waarbij het vooral gaat om plezier hebben en in aanraking komen met andere culturen en gebruiken. In 1920 werd de eerste Jamboree gehouden. Sindsdien worden er vele nationale en internationale Jamborees gehouden over de gehele wereld. Omdat het echter voor veel scouts niet weggelegd is om naar een Jamboree te gaan organiseerde Les Mitchell (G3BHK SK) in 1957 de eerste Jamboree On The Air waarbij scouts met behulp van een amateur in staat waren vanuit hun eigen clubgebouw contacten te leggen met andere scouts. Intussen is dit standaard het derde volle weekend in oktober.

Nederland

Als we wereldwijd kijken dan zitten we in Nederland met een bevoorrechte situatie. Er zijn in Nederland heel veel groepen die mee doen aan de JOTA (hoewel er ook nog steeds groepen zijn die geen amateur kunnen vinden om te helpen met de JOTA). In andere landen is de situatie toch wel afwijkend. Wij hebben (gebaseerd even op cijfers uit een jaarverslag in 2014) jaarlijks ongeveer 196 (en dat zijn er een aantal jaar daarvoor ruim meer dan 200 geweest!) JOTA stations waar andere landen er soms maar 1 hebben. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld bijna 205 en Engeland had 60. Er zijn maar weinig landen die dus meer JOTA stations hebben dan ons kikkerlandje! We zitten dus in een echt actief land waarbij bijna één op de vijf groepen deelneemt aan de JOTA.

Dat alles is goed nieuws voor het kunnen maken van verbindingen in Nederland waar alles relatief dicht bij elkaar zit (veel activiteit zit helaas wel achter de utrechtse heuvelrug). Het is minder goed nieuws voor het maken van verbindingen met de rest van de wereld. Het is leuk om met een scout in Namibië gesproken te hebben (met maar 1 JOTA station) maar wij zijn één van de vele Nederlandse stations! En dan moeten we dus ook nog vaak concurreren met andere JOTA stations in Europa. Een mooie kans voor amateurs om mooie verbinden te maken!

Hoe werkt dat?

De contacten die tijdens een JOTA gelegd zijn kunnen zo eenvoudig zijn als een simpele bevestiging dat we elkaar gehoord hebben tot een gezellige onderonsje van jeugdleden met moppen uitwisseling van meer dan een uur! Beide kunnen net zo bijzonder zijn. Het meest doen we eigenlijk via spraak maar er zijn ook andere methodes om met elkaar via zendapparatuur te communiceren. Het meest bekend naast spraak is natuurlijk morsecode maar dit wordt niet beheerst door de scoutingleden. Maar misschien dat een amateur dit eens wil demonstreren tijdens de JOTA (het gebruik van een computer kan zorgen dat scouts ook kunnen meelezen bij zo’n verbinding).

Ook de digitale modes zullen tijdens de JOTA aanwezig zijn en waarschijnlijk ingezet worden. Kunnen we laten zien wat er al voor de smartphone mogelijk was. Onbekend is hoeveel groepen iets gaan doen met stilstaande of bewegende beelden. Maar ook dat is iets wat tijdens de JOTA af en toe gebruikt wordt.

Goed om te weten

Overigens wisten jullie dat Nederland één van de weinige landen is waar scouts zelf de radio mogen bedienen? Ze mogen hier zelfs (als ze weten hoe) zelf de verbinding tot stand brengen en afsluiten! (De zendamateur bepaald of het goed genoeg gaat of niet, zonder toestemming mogen  de scouts niet aan de apparatuur zitten). Naaste de JOTA is er ook een JOTI. Hierbij wordt het internet gebruikt om contacten met andere scouts wereldwijd te maken. Door een groep vrijwilligers worden er elk jaar weer soldeer bouwpakketjes ontworpen voor projectjes die scouts o.a. tijdens hun JOTA/JOTI weekend in elkaar kunnen zetten. Daar wordt vaak door de scouts met veel plezier naar uitgekeken.

Kom eens kijken bij scoutinggroepen die meedoen aan de JOTA en/of JOTI. De amateurs die bij een JOTA helpen kunnen vaak wel wat hulp gebruiken tijdens het weekend. Denk daarbij aan het rust geven van de stembanden van de amateur, helpen bij de soldeer tafel of gewoon een gezellig praatje. Maar ook bij het opbouwen en afbreken ben je vaak van harte welkom.

Om binnen de informatie te krijgen en/of te delen voor of over de JOTA en/of JOTI is er een groep in Whatsapp aangemaakt. Je kunt deelnemen via deze link: https://chat.whatsapp.com/JPVDk95p40gAOru36jf8M6

Of scan: