Zonnepanelen blijven maar problemen veroorzaken

Zonnepanelen blijven maar problemen veroorzakenDe problemen met zonnepanelen blijft maar voortduren. Na een artikel in het FD dat zonnepanelen storen op het C2000 systeem van de hulpdiensten. Iets waar radiozendamateurs al jaren voor waarschuwden. Blijven de problemen zich opstapelen. De vraag is ook; zijn zonnepanelen behalve de veroorzaker van radiostoring ook de oorzaak dat huishoudelijke apparaten eerder stuk gaan?

Micro-omvormers  kunnen storen

Eerst maar even uitleggen wat micro omvormers zijn. We kennen een aantal system.

  • String omvormer
    Een centrale omvormer voor een of meerdere reeksen (‘strings’) in serie aan elkaar gekoppelde panelen.
  • String-omvormer met optimizers
    Door middel van MPP-trackers, optimizers genoemd, wordt de opbrengst per paneel en per string geoptimaliseerd. Daarna wordt alle gelijkstroom door de centrale omvormer omgevormd naar de benodigde spanning.
  • Micro-omvormer
    Deze zet de gelijkstroom per paneel direct om naar de benodigde spanning, gewoonlijk 230 of 400 V wisselspanning. Ieder paneel heeft zijn eigen micro-omvormer en MPP-tracker.

We kennen de installaties met micro-omvormers ook in het klein. Waarbij de panelen via een stekker in het stopcontact gedaan worden. Niet echt verstandig zo ook in dit artikel is te lezen. Onkunde is hier leidend. Waarom zou je een geaard stopcontact gebruiken als het ook zonder werkt. Helaas is dit een grote veroorzaker van radiostoring.

Overigens ontstond er tijdens de research over zonnepanelen met een stekker een interessante discussie met Johan PA3JEM en de NVWA. Wat bleek, de NVWA hanteerden oude NEN1010 normen. Die ook nog eens verkregen waren van een bevriende lidstaat. Dit in de Duitse taal geschreven document was al snel te linken aan Duitsland. Met name Duitsland is groot voorstander van zonnepanelen met een stekker. Logisch ook want Duitsland heeft een economisch belang. Duitsland is namelijk een grote leverancier van dit type omvormers. Zie bijvoorbeeld deze pagina.

Zonnepanelen lijken wel een op hol geslagen kerkorgel

Wocozon beheert zo’n 50.000 bij wooncorperaties geplaatste PV installaties. Na het uitschakelen van een testlocatie bleek de storing te zijn verdwenen. Wocozon wilde ook graag weten wat de oorzaak is, omdat niet alle installatie storen. Gedacht wordt aan onder andere fouten tijdens de installatie.

Vanaf ongeveer 1500 kHz zijn losse ‘piepjes’ te horen. In eerste instantie tot net boven de 20 MHz maar sinds er eenzelfde installatie bij de buren is geplaatst tot ruim boven de 400 MHz.

Hoewel Wocozon in eerste instantie wel mee werkte was er goede moed dat er een oplossing zou komen. Echter de wooncorporatie hielden de gelederen gesloten.

Wij willen onze handen er niet aan branden

Helaas bleef het weer stil en toen PD8RSP na een week Wocozon belde kreeg hij te horen dat ze niets meer konden en mochten zeggen en werd doorverwezen naar de woningcorporatie. “Wij willen onze handen er niet aan branden”.

Storing door zonnepanelen

‘Het waren de radiozendamateurs die ons het eerste waarschuwden’ werd er tijdens een RDI-presentatie gezegd. Maar daarmee is het probleem nog steeds niet opgelost. Je zou maar politie, brandweer of ziekenauto nodig hebben en de C2000 laat het afweten door de veroorzaakte storing. Dat terwijl er een oplossing ligt vanuit de producent. Indien nodig leveren zij gratis ruisfilters. Maar natuurlijk is het handiger deze direct te leveren.

Veroorzaken zonnepanelen een kortere levensduur huishoudelijke apparaten

Zonnepanelen kunnen alleen energie terugleveren als de spanning uit de omvormer hoger is dan de door het energiebedrijf geleverde spanning. Er is op Europees niveau afgesproken dat deze 230 Volt is. Omvormers leveren terug totdat de spanning over de 253 Volt komt. Dat is 110% van de afgesproken 230 Volt.

Even een verwarmingselement doorreken levert de volgende getallen op.

Een element van 800 Watt trekt een stroom van I = P/U => 800/230 is 3,47 Ampere. En heeft dus een weerstand van R = U/I => 230/3,47 is 66,3 Ohm. Als nu de netspanning maximaal is als het gevolg van terugleveren gaat dit element een vermogen lever en van P = (U *U)/R => (253 * 253) /66,3 is 965,4 Watt. Dat is een toename van meer dan 20%. Let op want de ACM heeft een voorstel gedaan om de maximale netspanning te verhogen naar 264,5 Volt.

Met spanningspieken lijkt het geen probleem. Maar gezien de netcongestie is het op zonnige dagen meer structureel dat de netspanning hoger ligt dan de 230 Volt die normaal aangeboden wordt. Met apparaten die gebruik maken van een geschakelde voeding loopt het wel los. Maar wat te denken van de wasmachine, droger, strijkbout, mixer, koffiezetapparaat. Die krijgen een structurele hogere spanning te verwerken waar ze niet voor zijn ontworpen. Laat staan als de ACM zijn zin krijgt.

Stof om na te denken…

Meer informatie