zonnevlekken en onze propagatieToen Marcel PA3HEB nog een jonge vent was van zo’n 30 jaar, heeft hij nog een hobby gehad. Sterrenkijken, ooit begonnen met een telescoop waarmee je net de grote kraters op de baan kon zien. Het is allemaal begonnen toen Marcel een jaar of 10 was. Via een oom kon Marcel een telescoop kopen. Met deze nieuwe telescoop kon Marcel wat meer van het heelal waarnemen. Maar de hobby heeft niet stil gestaan en in dit artikel laat Marcel  zien hoe je zonnevlekken kunt bekijken.

Voor het eerst zonnevlekken waarnemen

Vele jaren later heeft Marcel PA3HEB zijn eerste merk telescoop gekocht. Deze had een brandpunt van 700 mm. Met deze telescoop kon je de maantjes van Jupiter waarnemen en een sterrenhoop. Hiermee heeft Marcel ook zijn eerste zonnevlekken waargenomen, met de projectie methode . Je kunt het ook met een zonnefilter op het oculair naar de zon kijken. Maar dit kan alleen met een lenzenkijker of spiegel telescoop (zie foto). Dus niet met een smith-cassedrain telescoop. In die tijd was het zonnevlekken maximum die wij zo graag zien in onze radiohobby.

De zonneactiviteit uit het verleden tot nu

Dat de propagatie op dit moment slecht is op de meeste HF banden hoeven we niet te vertellen want dat weten we als zendamateur als geen ander. Maar met deze grafiek wil Marcel laten zien dat het dieptepunt om de 11 jaar ongeveer voor doet dat is ook mooi te zien in de grafieken.

De grafiek geeft de maandgemiddelde aantal zonnevlekken sinds 1954 t/m de huidige zonnecyclus 24 (we hebben nu de 24e zonnecyclus sinds 1755). NB: de afgelopen decennia was de zonneactiviteit van de cycli hoog. Maar bij het laatste zonnevlekkenminimum was er juist een opvallend lange periode met niet of nauwelijks zonnevlekken. Hierdoor is ook de discussie ontstaan of we weer in een Mander minimum terecht komen.

Bron: http://sidc.oma.be/html/wolfmms.html

Wat is een zonnevlek

Zonnevlekken ontstaan meestal wanneer de zon een magnetisch actieve periode beleeft. Er vinden dan explosies plaats aan de oppervlakte van de zon waardoor de zon rond de evenaar gloeiend hete materie naar buiten slingert, zoals te zien op de foto. Doordat de zon op deze manier hitte afgeeft aan zijn omgeving, koelt de oppervlakte van de zon zelf af. Dit wordt zichtbaar als een donkere vlek die relatief koeler is (in vergelijking met de aarde nog steeds bizar heet). Dit is een mooi beeld van een zeer grote zonnevlek, deze kon je zelfs zien met het blote oog (uiteraard beschermd).

Zonnevlekken voorspelling voor de komende jaren

Bij deze grafiek is te zien dat de voorspelling van de komende jaren nog onzeker is en mooi om te zien dat de periode 10/11 jaar duurt. Gelukkig zien we ook dat het wel weer steeds terug komt en zullen we dus nog even geduld moeten hebben. Om verre verbindingen met beperkte antennes weer mooie verbindingen met Australie of nieuw Zeeland te maken. Marcel heeft enkele weken geleden nog met PI4FL verbinding gemaakt met India maar hier had PA3HEB wat meer voor nodig dan de gebruikelijke 100 Watt. Het hangt natuurlijk ook af van de antenne van je tegen station.

Wat doet u met de radiohobby?

Natuurlijk ziet het bestuur van a41 Flevoland u graag verschijnen  op de afdelingsavond. Om zo te horen wat u voor interessante experimenten doet met de hobby. Of heeft u een vraag of hulp nodig. Er is altijd wel iemand die even een helpende hand wil bieden. De clubavond is elke eerste dinsdag van de maand. U bent van harte welkom

De afdelingsavond wordt gehouden in:

het arbeidslokaal gebouw Hanzeborg,
Koningsbergenstraat 201-A,
8231 DC Lelystad

Aanvang 20.00 uur