Rookafzuiging bij solderen ernstig onderschat

Rookafzuiging bij solderen ernstig onderschatBij solderen komen giftige stoffen vrij die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Veel mensen denken dat solderen met loodvrije soldeertin veilig is. Dit is per slot sinds 1 juli 2006 voor commercieel gebruik niet meer toegestaan. Het tegendeel is echter eerder waar. Zo stelt Weller dat loodvrij solderen wel tot 250 procent meer deeltjes in de ademhalingszone terechtkomt. Per kubieke meter lucht is dit wel tot 700 miljoen deeltjes die de longblaasjes bereiken. Daarom is rookafzuiging beter voor uw gezondheid.

Afzuiging beter voor je gezondheid

Rookafzuiging van de dampen en filtreren is daarom van belang om de gebruiker te beschermen tegen de giftige dampen. In loodhoudend soldeertin zit natuurlijk lood. Bij langdurig inademen of herhaalde blootstelling ontstaat een chronische loodvergiftiging. Maar ook kunnen allergische reacties ontstaan. Voor zwangere vrouwen is het inademen van looddampen helemaal een slecht idee. Het is schadelijk voor het ongeboren kind en kan zelfs leiden tot steriliteit.

Rookafzuiging hoeft niet duur te zijn

Rookafzuiging en flux

In zowel loodhoudend als loodvrije soldeertin zit flux. En als je ook smd soldeert gebruik je ook daarbij extra flux. Dit is toegevoegd om het solderen beter te laten vloeien. Hierdoor kun je betrouwbaar solderen en ontstaat een betere hechting. Echter door de flux te verwarmen komen dampen vrij die niet goed voor je zijn. Hierdoor kunnen onder andere astmatische klachten ontstaan die wel tot 48 uur aanhouden. Bij een langdurige blootstelling kan de schade zelf permanent zijn.

Rookafzuiging voor de hobbyist

Voor de hobbyist is een eenvoudige tafelventilator met koolstoffilter of actiefkoolfilter al snel voldoende. Voor een paar tientjes ben je al klaar. Als je een set kunt kopen van € 1000 is de investering van zo’n € 50 in je gezondheid peanuts. Natuurlijk hebben commerciële bedrijven belang dat je dergelijke middelen aanschaft. Maar voor je gezondheid is het zeker aan te raden een rookafzuiger aan te schaffen. Welke? Elke afzuiger is beter dan geen.

Meer informatie