Rudi Engelbertink PH4UNX geeft een lezing over propagatieOp 5 februari hebben we een lezing gehad over propagatie op de HF banden gegeven door Rudi PA4UNX.

Met computerprogramma’s kom je een heel eind

We weten allemaal dat de condities op dit moment bar slecht zijn. Maar door gebruik te maken van verschillende software programmaatjes. Ben je toch in staat de antenne in de goede richting te draaien en leuke verbindingen te  maken.

Luchtlagen, ionosfeer

Eerst heeft Rudi de uitleg gegeven over verschillende E/luchtlagen welke onder welke omstandigheden het gunstigste zijn voor DX verbindingen.

Verschillende computerprogramma’s voor berekenen van de propagatie

Daarna kwamen er verschillende software programma’s voorbij , als hulpmiddel. Hiermee kun je zien met welk vermogen , en op dat moment welk werelddeel je zou moeten kunnen werken. Deze programma’s zijn ook door de A41 contestgroep gebruikt tijdens de PACC. Een van de eerste dingen die ons opviel bij het progamma (VOAProp) was , dat het erg veel uitmaakt als je meer vermogen opgeeft .

Het verschil tussen medium en high power. Daarbij is duidelijk te zien dat het gebied waar je te horen bent in eens een stuk groter is. We hebben een paar van deze gebruikt tijdens de PACC. Maar ik persoonlijk denk dat we het niet optimaal hebben kunnen gebruiken.