Lezing: Hans Walrecht – De onzichtbare oorlog

Volgende week dinsdag 2 februari is er een zeer interessante lezing.

Hans Walrecht houdt in de Hanzeborg een bijzonder interessante lezing: “De onzichtbare oorlog”.

Allerlei wetenswaardigheden over hyperbolische radiobundels die Duitsland in de 2e Wereldoorlog gebruikte om bommenwerpers naar  doelen in Engeland te leiden. De Duitsers gebruikten systemen met codenamen als ‘Knickebein’ en ‘X- en Y Gerät’. Knickebein werkte op frequenties rond de 30 MHz en de X en Y Geräte op voor de voor die tijd ongekend hoge frequenties rond de 60 MHz.

De Britten wisten door zeer intelligent speurwerk en technische hoogstandjes, deze systemen echter te saboteren en de uitgezonden ‘beams’ af te buigen.

Hans zal ook over een aantal zowel Britse als Duitse radarsystemen vertellen zoals de Britse ‘Chain Home Radar’, ‘Gee’en ‘Oboe’, maar ook het Duitse ‘Himmelbett’ systeem, ook wel de ‘Kammhuberlinie’ genoemd met zijn ‘Freya’ en ‘Würzburg’.

Op elke maatregel, van beide zijden, werd weer een tegenmaatregel bedacht, zodat je deze periode kan zien als de eerste elektronische oorlogsvoering in de geschiedenis.

beams_radar

 

Hans weet dit alles op een interessante wijze te brengen.

Als we nog wat tijd over hebben moet je Hans eens vragen naar het Duitse codeerapparaat de Enigma en hoe de Britse MI-5, vanuit Bletchley Park de codes wisten te breken.

Dus: volgende week dinsdagavond 2 februari om 20.00 uur hebben we een lezing.

 Zorg er voor dat de bar dame het druk krijgt!