18650 accu op de pijnbank

18650 accu op de pijnbankTesla gebruikt Lithium-ion 18650 oplaadbare batterijen/accu’s  in hun elektrische auto’s. Maar deze zijn ook veelvuldig in gebruik in veel andere toepassingen. Van elektrische auto’s dus tot en met een radiootje. Ook zijn de 18650 cellen uitermate geschikt om te gebruiken tijdens een velddag. Nu er een electronic load in de shack staat een mooie gelegenheid om dit batterijtje eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Lees meer

DQB (Dutch QSL Bureau) wijzigt werkwijze

Wijziging werkwijze Dutch QSL Bureau (DQB)Vanaf 1 januari 2024 stopt de ARRL amateurvereniging van de Verenigde Staten (VS) met het doorsturen van qsl kaarten naar de qsl managers in de VS. Om de werkwijze voor ons DQB efficiënt te houden wordt gevraagd om op de achterzijde van de QSL kaart in de  rechterbovenhoek waar de roepletters staan vermeldt ook de Staat waar de amateur woont te vermelden.

Lees meer

Longjiang 2 beelden uit de ruimte

Longjiang 2 beelden uit de ruimte12 december 2023 is er tijdens de afdelingsbijeenkomst een lezing door Hans Walrecht over beelden uit de ruimte. Hier beelden uit de ruimte door de Longjiang-2. De Longjiang 2, ook bekend als de DSLWP-B, is een amateursatelliet die sinds juni 2018 rondom de maan cirkelde. De satelliet is echter (gepland) op 31 juli 2019 te pletter geslagen op diezelfde maan.

VERON meldde dat DK5LA en BY2HIT op 1 juli 2019 het eerste QSO ooit via een satelliet in een maanbaan maakten. Zij  trakteerden ons ook op prachtige beelden van de eclips van 2 juli 2019, opgenomen met een eenvoudige camera op de satelliet.

Lees meer

ARISS: 40 jaar amateurradio op bemande ruimtevluchten

ARISS: 40 jaar amateurradio op bemande ruimtevluchtenKomende maand is de afdelingsavond niet op de eerste maar de tweede dinsdag van de maand. Overladen met cadeau’s zijn jullie van harte welkom op dinsdag 12 december 2023. Ook deze keer weer een interessante lezing. En wel een lezing over beelden in de ruimte. Maar in de ruimte gebeuren al vele jaren leuke experimenten voor de radiozendamateur. En let op want ‘not using it is losing it’.

ARISS laat studenten over de hele wereld de opwinding ervaren van het rechtstreeks kunnen praten met bemanningsleden van het Internationale Ruimtestation. Daardoor kunnen ze geïnspireerd worden om interesses te ontwikkelen in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Lees meer