USBC wetgeving EU goed of juist niet

USBC wetgeving EU goed of juist nietVerschillende opladers voor verschillende apparaten is vervelend voor de consument en produceert tonnen onnodig elektronisch afval. Om haar milieudoelstellingen te helpen behalen en de kosten te drukken, zal de EU één gemeenschappelijke oplader invoeren de USBC. De wetgeving heeft betrekking op mobiele telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, draagbare spelconsoles, draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, computermuizen, oordopjes en draagbare navigatieapparaten. Laptops zullen 40 maanden na de inwerkingtreding van de wet ook aan de eisen moeten voldoen.

Van USB naar de USBC connector

USBC verwijst vooral naar het type connector die zijn naam verleent aan hoe deze eruit ziet namelijk een C. Maar voordat de USBC ten tonele verscheen is deze voorgegaan door de USB-A, USB-B, mini en micro. Niet alleen de connectoren verschillen maar ook de datasnelheden. USB 1.0 vind je alleen nog op de allereerste USB kabels. Dit zorgt voor een datasnelheid tot 1,5 Mb/s. USB_1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB_2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB_3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB_3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.

USBC PD

USBC decoy, voor het instellen en gebruiken van een USBC voeding

De industrie had voor de USBC ook nog wat wensen. Namelijk dat men sneller kan laden en dat de USBC voor meerdere apparaten gebruikt kan worden. Zo is het Power Delivery charging communication protocol ontstaan. USBC-PD kan maximaal een stroom van 5 Ampère leveren. Maar inmiddels met PD3.1 een vermogen van 240 Watt. Dat dan overeenkomt met een spanning van 48 Volt. Een USB-C-poort en -kabel biedt ondersteuning voor een USB-protocol en kan ondersteuning bieden voor HDMI, DVI, DisplayPort, Thunderbolt, VGA. Laders komen er dus in verschillende varianten die weer minimaal moet voldoen aan de eisen van het apparaat waarvoor het bedoeld is. Kortom hier gaat de wens van de EU  nat. Er komt niet een lader voor alles, behalve dat de connector hetzelfde is. Grote kans dat de consument werkelijk geen idee heeft welke lader waarvoor geschikt is. Gelukkig heeft USBC PD een protocol waarmee er communicatie is tussen de lader en voeding. Hierdoor is het in theorie niet mogelijk dat een apparaat een hogere voedingsspanning krijgt dan zou moeten. Let wel theorie.

USBC PD kabels

De USB-C-kabels met alle functies zijn elektronisch gemarkeerde actieve kabels. De kabels bevatten een chip met een identificatiefunctie. Naast een 900mA-basislijn bevat de USB C Power Delivery 3.0 ook ondersteuning voor een stroom van 1,5 A, 3 A en 5 A tot wel een vermogen van 240Watt. Apparaten communiceren met de voeding voor de juiste vermogensinstelling. Kabels die Thunderbolt 3/4 ondersteunen zijn voorzien van een speciaal symbool. Er zijn goedkope kabels in de handel die niet geheel voldoen aan de USB-C-standaard. Na enkele testen bleek het gebruik hiervan mogelijk schadelijk te zijn voor aangesloten apparaten. Hoe gaat de gemiddelde consument hier uitkomen.

Apple will comply

De iPhone is de doorn in het oog van de EU. Apple heeft namelijk zijn eigen specifieke lader met de lightning kabel. En Apple was niet van plan in te stemmen met de plannen van de EU. Maar inmiddels heeft Apple aangegeven dat ‘They will comply“. Dat is op zich heel interessant. Want dat zegt helemaal niet dat de iPhone een USBC gaat krijgen. Sterker nog Apple zal de oplaadconnector in zijn geheel verwijderen. Een connectorloze iPhone met een draadloze oplader. Hierdoor hoeft Apple zich niet aan de komende USBC wetgeving te houden. Want die gaat alleen over apparaten die een kabel nodig hebben om te laden.

Conclusie auteur

De EU heeft met wetgeving een poging gedaan om het elektronica afval terug te dringen. En tevens een poging gedaan het eenvoudiger te maken voor de consument. Een aansluiting – USBC – voor alle apparaten die geladen worden met een kabel. Helaas is men daar weer in doorgeschoten en is het voor de consument alles behalve eenvoudiger geworden. Laders met een verschillend vermogen. Kabels voor het laden met een maximum vermogen. Kabels die specifiek voor data zijn maar ook een combinatie. En kabels met een idchip wat kan er mis gaan. Het is er voor de consument niet eenvoudiger op geworden.

Meer informatie