Ham Radio Deluxe, enkele tips

Hoe het begon

Eind 2020 had Tony PD0TH zijn eerste kennismaking met Ham Radio Deluxe (in het vervolg HRD genoemd). Dat was met de laatst verkrijgbare freeware versie (v5.24.38) in combinatie met een Yaesu FT-847. Deze FT-847 was te selecteren als radio in deze versie van HRD.
Omdat de FT-847 bij Tony PD0TH in bruikleen was, moest hij uiteindelijk ook weer terug naar de eigenaar.
Na enkele maanden heb ik mijn eigen Yaesu FT-991A gekocht echter de oude HRD versie kende deze radio niet. Met een instelling van de Yaesu FTDX-5000 is er wel iets werkend te krijgen maar niet alles. (  Zie ook ) van PH4E). Dus besloten om een nieuwe licentie aan te schaffen voor HRD. Dat is op dit moment bij mij v6.7.0.357.

Lees meer

Online lezing LoRa en ham radio

16 maart 2021 – Online lezing LoRa en ham radio door Balte de Wit PD0POU

Op dinsdag 16 maart geeft Balte de Wit PD0POU een online lezing over het LoRa netwerk.

LoRa staat voor long range en is een specificatie voor een wide area netwerk. Met LoRa kunnen allerlei dingen met het internet praten zonder gebruik te hoeven maken van 3G of WiFi. Dit netwerk maakt gebruik van 863 tot 870 MHz en is ook voor mensen zonder licentie te gebruiken.

Luisteramateurs of mensen die gewoon interesse hebben in dit onderwerp kunnen hier dus ook gebruik van maken.

Lees meer

Schakelende spanningsregelaars uitgelegd

Efficiënte schakelende spanningsregelaars uitgelegd plus de noodzaak van filtering. Je kent ze vast wel; de 78xx series schakelende spanningsregelaars. Handige IC-tjes in de vorm van een transistor, die een ongestabiliseerde ingangsspanning omzet naar een gestabiliseerde uitgangsspanning. De 78 series zijn voor positieve voedingen en de 79 series zijn voor negatieve voedingen. En dan heb je […]