BALUN en choke zelfbouwen, die ook echt werkt

BALUN en choke zelf bouwen die ook echt werkt

1 : 1 BALUN

Op 6 februari 2024 is er weer een afdelingsavond. Die wederom plaatsvindt in De Blokhut Bramzijger. De afdelingsavond van 9 januari was goed bezocht. Deze nieuwe locatie biedt veel mogelijkheden die op de oude locatie niet mogelijk waren. Dank aan het bestuur dat er met succes gezocht is naar een nieuwe locatie. Het is nu aan de leden om er ook iets leuks van te maken, kom maar op met de ideeën en de hulp voor de uitvoering. Komende afdelingsavond staat in het teken van antenne-experimenten. Neem jouw bouwwerk of antenne mee. Meet het door of test het. Heb je een ander experiment of bouwwerk, laat het eens zien. Heb je een bouwwerk wat niet wil lukken? Twee weten altijd meer dan een. Hier een aftrap, bouw een BALUN. Maar zo eenvoudig is dit niet.

Lees meer

ORION-EMG wie kent deze componenten?

ORION-EMGSoms komt er bij de vereniging wel eens een vraag binnen waarvan je denkt mmmm. Wel dat is ook met de vraag die binnen kwam van Warm Maas. Met het verzoek of wij weten wat voor componenten dit zijn, afkomstig van ORION. Nu is er dinsdag 6 februari 2024 een afdelingsbijeenkomst die helemaal in het teken staat van experimenteel radio-onderzoek. Deze vraag past daar dus helemaal in. Maar heb jij een project dat niet helemaal doet wat je verwacht? Een defect apparaat die je graag wilt repareren maar niet helemaal uitkomt. Een antenne die je aan de antenne analyzer wilt zien of een balun of filter. Neem het mee naar de komende afdelingsavond dan kijken we er samen naar. Maar nu even terug naar de componenten van ORION-EMG

Lees meer

SMD solderen en de-solderen

SMD verschillende afmetingenSMD solderen en desolderen, we moeten het er toch eens over hebben. Is SMD nu werkelijk te klein om in de hobbysfeer mee te kunnen werken? Of is het juist met wat tips heel goed te doen? Als iemand zonder enige kennis van elektronica dit in 5 minuten kan leren. Dan kunnen wij als radiozendamateur dit toch zeker ook?

Lees meer

Kerstverlichting repareren met een constante stroombron

Kerstverlichting repareren met een constante stroombronDe cadeaus zijn uitgepakt en de Sint heeft ons land weer verlaten. Voor veel gezinnen aanleiding om een kerstboom te kopen of de kunstboom weer van zolder te halen. De kerstverlichting erin en de stekker in het stopcontact. Maar helaas de kunstkaarsje laten geen licht zien. Dan komt de keuzestress. Gaan we de lampjes repareren of kopen we nieuw. De lampjes, die tegenwoordig vervangen zijn voor LED’s, staan in serie. Maar welke is er dan stuk? Want een defecte LED betekent dat er geen enkele LED het licht laat zien. Met een constante stroombron is het zoeken naar de defecte LED een stuk eenvoudiger. Met maar een paar componenten heb je al een eenvoudige constante stroombron. En in de kerstvakantie wat te knutselen.

Lees meer