Schakelende voeding SMPU

Schakelende voeding repareren uitgelegd

Schakelende voedingen zijn niet meer weg te denken uit de huidige elektronische apparaten. Voor de term schakelende voeding kom je ook de afkorting SMPU tegen. Wat staat voor Switching Mode Power Unit. Maar als deze defect is hoe repareer je de SMPU dan en hoe werkt een schakelende voedingen eigenlijk? Aan de hand van een […]

HAARP experiment 27 december 2022

HAARP experiment op 27 december 2022Op 27 december 2022 heeft NASA een experiment gedaan met HAARP, High-frequency Active Auroral Research Program. Met als doel om de samenstelling van een astroïde 2010 XC15 te onderzoeken. Deze asteroïde, 2010 XC15, heeft een geschatte diameter van ongeveer 150 meter en passeert de aarde op twee maanafstanden, dat is dus tweemaal de afstand tussen de aarde en de maan is.

Lees meer

Heelweg Microwave

Heelweg Microwave op 14 januari 2023

Heelweg microwaveOok dit jaar wordt weer de jaarlijkse Heelweg Microwave georganiseerd. Dit is op zaterdag 14 januari 2023. Een mooie gelegenheid voor de (aspirant) zelfbouwer om ideeën uit te wisselen of om inspiratie op te doen voor nieuwe of bestaande zelfbouwprojecten. Ook zal weer veel meetapparatuur aanwezig zijn om uw zelfbouwprojecten aan een nader onderzoek te onderwerpen en/of af te regelen.

Lees meer

Ham Radio Deluxe, enkele tips

Hoe het begon

Eind 2020 had Tony PD0TH zijn eerste kennismaking met Ham Radio Deluxe (in het vervolg HRD genoemd). Dat was met de laatst verkrijgbare freeware versie (v5.24.38) in combinatie met een Yaesu FT-847. Deze FT-847 was te selecteren als radio in deze versie van HRD.
Omdat de FT-847 bij Tony PD0TH in bruikleen was, moest hij uiteindelijk ook weer terug naar de eigenaar.
Na enkele maanden heb ik mijn eigen Yaesu FT-991A gekocht echter de oude HRD versie kende deze radio niet. Met een instelling van de Yaesu FTDX-5000 is er wel iets werkend te krijgen maar niet alles. (  Zie ook ) van PH4E). Dus besloten om een nieuwe licentie aan te schaffen voor HRD. Dat is op dit moment bij mij v6.7.0.357.

Lees meer