ORION-EMG wie kent deze componenten?

ORION-EMGSoms komt er bij de vereniging wel eens een vraag binnen waarvan je denkt mmmm. Wel dat is ook met de vraag die binnen kwam van Warm Maas. Met het verzoek of wij weten wat voor componenten dit zijn, afkomstig van ORION. Nu is er dinsdag 6 februari 2024 een afdelingsbijeenkomst die helemaal in het teken staat van experimenteel radio-onderzoek. Deze vraag past daar dus helemaal in. Maar heb jij een project dat niet helemaal doet wat je verwacht? Een defect apparaat die je graag wilt repareren maar niet helemaal uitkomt. Een antenne die je aan de antenne analyzer wilt zien of een balun of filter. Neem het mee naar de komende afdelingsavond dan kijken we er samen naar. Maar nu even terug naar de componenten van ORION-EMG

Na het zien van de foto is het wel duidelijk in welke richting je het moet zoeken. Natuurlijk is het mogelijk om de componenten aan een spectrum analyzer te hangen met een TrackingGenerator. Maar ook een NanoVNA kan uitkomst bieden. Misschien geeft een zoektocht op het internet een hint. Want waar staat ORION-EMG eigenlijk voor?

ORION-EMG

klik op de afbeelding

EMG, Orion-EMG, Elektronikus Mérökészülélek Gyára; Budapest is de volledige naam van het bedrijf dat deze componenten fabriceerde. Op 1 juli 1950 werd een nieuwe fabriek opgericht. De nieuwe fabriek werd tijdelijk gevestigd in de zeepfabriek Baeder in Újpest . Tegelijkertijd werden twee kleinere fabrieken aan EMG toegevoegd. Waardoor het aanvankelijk bescheiden productassortiment van het bedrijf werd uitgebreid met oscillator- en filterkristallen voor uitzendtechnologie. Maar ook diverse elektronische meet- en medische apparaten.

Ik heb in mijn bezit een aantal componenten waarvan ik weet dat ze bedoeld zijn voor hoogfrequente toepassingen. De componenten zijn afkomstig van het elektronica lab van een voormalig prestigieus instituut uit Leipzig en stammen uit de DDR tijd. Een BALUN, PI-filter, bandfilter, dummieload? Wellicht kunnen jullie me helpen uit te zoeken met wat dit zijn en waarvoor ze gebruikt werden.

Wie het weet mag het zeggen

Weet jij het antwoord op deze vraag? Stuur je antwoord naar a41@veron.nl. En we zien je graag op 6 februari 24 tijdens de afdelingsavond die in het teken staat van experimenteren. Niet vergeten we zitten op een andere locatie: De Blokhut Bramzijger Uilenweg 9 8245AB Lelystad.

Meer informatie