SMD solderen en de-solderen

SMD verschillende afmetingenSMD solderen en desolderen, we moeten het er toch eens over hebben. Is SMD nu werkelijk te klein om in de hobbysfeer mee te kunnen werken? Of is het juist met wat tips heel goed te doen? Als iemand zonder enige kennis van elektronica dit in 5 minuten kan leren. Dan kunnen wij als radiozendamateur dit toch zeker ook?

SMD

In de jaren 80 nam de noodzaak tot verkleining van componenten verder toe. Het plan was om de aansluitdraden van through hole componenten weg te laten. Waardoor de aansluitpunten van deze nieuwe componenten rechtstreeks op de printplaat moeten worden geplaatst. Dit bleek veel gunstige effecten met zich mee te brengen. Zo is een nieuw soort van technologie ontstaan. Surface-mounted device, SMD

Solderen van SMD

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Solderen van SMD is niet zo moeilijk als het lijkt. Wel vergt dit enige oefening maar het is zeker snel onder controle te krijgen. Dus ga niet aan de gang met nieuwe projecten of reparaties. Maar neem juist een oude printplaat. Haal er componenten af en plaats deze opnieuw. Zorg dat je schoon werkt en gebruik flux. Zelf gebruik ik loodvrije soldeer en dat werkt prima. Herhaal dit net zolang totdat je deze techniek onder de knie hebt. Echt het is eenvoudiger dan je denkt.

Zorg voordat je een component plaats dat 1 pad vertind is. Plaats het te solderen component tegen dit van tin voorzien pad aan. Verwarm de tin en schuif zo het te solderen component op zijn plaats. Tin even laten afkoelen en overige aansluitingen solderen. Gebruik voldoende flux. Maak het soldeergebied weer goed schoon met bijvoorbeeld IPA (Isopropanol alcohol). Hier vind je een filmpje die deze techniek laat zien.

De-solderen van SMD

De-solderen werkt wat lastiger. Verlaag de smelttemperatuur van het component dat je wilt verwijderen door eerst loodhoudend soldeer toe te voegen. Gebruik hiervoor weer voldoende flux. Weerstanden en condensatoren lukt prima met een normale soldeerbout. Maar een tweezer-soldeerbout werkt hier een stuk eenvoudiger. Daarbij heb je twee soldeerbouten die aan elkaar vast zitten met een scharnierpunt en naar elkaar toe kunt bewegen. Wil je IC’s verwijderen en beschik je niet over een hetelucht soldeerstation. Dan is het altijd mogelijk om alle pinnen voorzichtig door te snijden en/of knippen. Waarna je de pinnen een voor een kunt verwijderen. Maak de print schoon door de oude soldeertin te verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld soldeerlitze/soldeerlint en natuurlijk voldoende flux. Vervolgens de oude hars opruimen met IPA, zodat je weer een mooie ondergrond hebt om het nieuwe component te plaatsen.

Multilayer printen

Solderen en de-solderen is echt een vaardigheid die je leert door te oefenen en van je fouten te leren. Er is geen juiste manier. Maar wel een manier die voor jou goed werkt. Er is nog wel een maar. Een print kan uit meerdere lagen bestaan van koper en isolatie. Dan tref je bijvoorbeeld een aardvlak of powerrail dat de volledige print omvat. Om daarop te solderen en/of de-solderen is heel veel warmte nodig. Soms duurt het gewoon even om de tin te laten vloeien. Het kan zo zijn dat de print eerst moet worden voorverwarmd met een preheater. Doe voorzichtig en neem de tijd. Als een van de pads nog niet voldoende heet is en je begint aan het component te trekken. Is er een reële kans dat je de printsporen kapot trekt. Echt, oefening baart kunst.

Microscoop

Het is even wennen maar een microscoop is hier een uitkomst. Zeker als het gaat om foutzoeken. Vooral condensatoren hebben nogal eens de eigenschap om te breken en kortsluiting te veroorzaken. Een breuk is vaak niet te zien met het blote oog. Maar met een microscoop is het vaak snel gevonden. Ook het positioneren van IC’s maar ook weerstanden en condensatoren is een stuk eenvoudiger met een microscoop.

Aan de slag

Nu is het aan jullie om hiermee aan de slag te gaan. Laat je niet ontmoedigen het is minder lastig dan je denkt. Bekijk wat YouTube filmpjes. Er staan er voldoende online.

Meer informatie