2 METER EXPERIMENT Spaanse versie

Het 2-METER EXPERIMENT versie 2

Het initiatief is dit keer vanuit Spanje

Beleef het met de VERON

 EURAO Party

 KIJK OOK OP

De Europees Radio Amateurs Organisatie kondigt een nieuw evenement aan, dit keer met het motto: “CLAIME de 2 Meterband“. het gaat hier niet om een contest , maar om de verbindingen en je bepaald zelf wat je wilt uitwisselen .

Datum en tijd: 28 en 29 september 2019, zaterdag en zondag, 00: 00-24: 00 UTC.

Lees meer

Wat is nou JOTA?

Wat is nou JOTA?

Onze voorzitter Marc legt uit: JOTA staat voor Jamboree On The Air. Een Jamboree is een evenement waarbij heel veel scouts bij elkaar komen waarbij het vooral gaat om plezier hebben en in aanraking komen met andere culturen en gebruiken. In 1920 werd de eerste Jamboree gehouden. Sindsdien worden er vele nationale en internationale Jamborees gehouden over de gehele wereld. Omdat het echter voor veel scouts niet weggelegd is om naar een Jamboree te gaan organiseerde Les Mitchell (G3BHK SK) in 1957 de eerste Jamboree On The Air waarbij scouts met behulp van een amateur in staat waren vanuit hun eigen clubgebouw contacten te leggen met andere scouts. Intussen is dit standaard het derde volle weekend in oktober.

Lees meer

Lezing 3 September 2019 PA0QRB

Eigenschappen van eenvoudige antenne-ontwerpen en transmissielijnen

lezing

Op 3 september komt Harold Plooijer naar Lelystad om een lezing te geven

Zijn lezing gaat over eenvoudige antennes, aanpassing en transmissielijnen in het algemeen. Eenvoudige antenne-ontwerpen en vooral: het ontkrachten van mythes en indianenverhalen, met name over gereflecteerd vermogen. Deze lezing bevat ook een live demonstratie van het feit dat gereflecteerd vermogen niet per definitie verloren vermogen is, en dat de ene “50 ohm” de andere niet is … De Smith chart komt mogelijk ook  even aan de orde, als hulpmiddel bij het ontwerp van antennesystemen.

Lees meer

Lighthouse weekend, doe mee voor de Dutch Lighthouse Awards

Dit jaar doet A41 Flevoland op 17 augustus weer mee met het (ILLWI(nternational Lighthouse and Lightship Weekend). Dit  evenement is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waaraan A41 Flevoland meedoet met de Call PA6URK. Over de gehele wereld zijn er zendamateurs actief op of nabij een vuurtoren of een lichtschip.

Mee doen voor de Dutch Lighthouse AwardsLighthouse award

Tijdens dit weekend kunt u meedoen om punten verzamelen voor het Dutch Lighthouse Award. Op deze site: Dutchlighthouseaward kunt u precies zien hoeveel punten je moet hebben om hetDutch Lighthouse Award aan  te vragen.

Zoals het er nu uit ziet zullen er 17 Vuurtorens/Lichtschepen actief zijn in Nederland dus genoeg voor een Award .

Lees meer

Geslaagd 2 meter propagatie experiment voor A41 Flevoland

Geslaagd 2 meter propagatie experiment voor A41 FlevolandOp 20 juli heeft afdeling A41 Flevoland het 2 meter propagatie experiment gehouden. Doel van dit experiment is om zoveel mogelijk data te verzamelen over verbindingen op de 2 meter. Maar natuurlijk ook om aan te tonen dat de radiozendamateurs deze band nodig hebben. Zeker voor het doen van wereldwijd experimenteel radio onderzoek. Tijdens het experiment is al snel duidelijk dat veel radiozendamateurs gehoor hebben gegeven aan de oproep om de 2 meter band te bezetten. Bovendien blijkt dat verbindingen in FT8 veel meldingen op de DX-clusters veroorzaken.

Lees meer

2 meter propagatie experiment op 20 juli 2019 met PI40FL

2 meter propagatie experiment op 20 juni 2019Op de VHF is veel mogelijk en dat is de afgelopen week weer duidelijk geworden. Eerst een verbinding met de Longjiang2 en vervolgens de eerste trans-Atlantische verbinding op 2 meter. Daarom wil afdeling a41 Flevoland dit eens nader onderzoeken. Op zaterdag 20 juli 2019 om 17.00 – 19.00 UTC (19.00 – 21.00 uur lokale tijd) organiseert a41 Flevoland een 2 meter propagatie experiment. A41 Flevoland roept alle radiozendamateurs op om op 20 juli radioverbindingen te maken op de 2 meter band. Lees verder hoe u een positieve bijdrage kunt leven voor dit experiment.

Lees meer

Ook dit jaar PI40FL actief

Ook dit jaar PI40FL actiefIn het jaar 2018 bestond de afdeling A41 Flevoland 40 Jaar. Dat kon niet zomaar voorbij gaan en hebben de keuze gemaakt om dit te vieren met een special Call. Ook hoort daar natuurlijk een QSL-kaart bij. Maar omdat we door een software update bij het AT (Agentschap Telecom) geen bijzondere roepnaam PI40FL meer konden aanvragen in 2018 hadden we nog zo’n 800 kaarten over. Dat is dan ook de reden om het station dit jaar nog eens te activeren.

In 2018 hebben we de Call PI40FL ook gebruikt en tijdens onze jaarlijkse VELDDAG kwam Omroep Flevoland

Lees meer

Vuurtoren Urk actief tijdens ILLW 2019

Vuurtoren Urk actief tijdens ILLW 2019Vuurtoren URK weer actief

Ook dit jaar heeft de VERON/VRZA afspraken kunnen maken met RWS, om toestemming te krijgen voor het betreden van de Vuurtoren Urk.

Dus PA6URK weer actief dit jaar.

Het is allemaal begonnen een jaar of 20 geleden. Toen is PA3HEB gaan kijken bij het evenement Lighthouse/ Lightship https://illw.net/ weekend.  Omdat PA3HEB toch wel redelijke operating pratice heeft leek het hem leuk om eens mee te doen met PA6URK. Zo gezegd zo gedaan en dat jaar daarna op zaterdag rond 06.00 uur werd er  gestart met het opbouwen van de antennes, voor 2mtr-70cm en HF.

In de voorgaande jaren heeft Jacob de Borst PA3GNE dit evenement met veel plezier gedaan, en sinds een paar jaar probeer ik PA3HEB het weer eens te activeren.

De vuurtoren van Urk is een vuurtoren van 18,5 meter hoog. Deze Vuurtoren URK werd in 1844 gebouwd en werkt volledig automatisch. Is de enige aan het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht.

Lees meer

A41 Flevoland organiseert de jaarlijkse velddag op 8 juni 2019

Velddag A41 Flevoland georganiseerd op xx juni 2019Afdeling A41 Flevoland organiseert de velddag  op 8 juni 2019. Ook dit jaar wordt de velddag gehouden op de Knardijk, vlakbij het bezoekers- centrum van Staatsbosbeheer. De velddag begint om 10.00 uur.

Informatie over de A41 Flevoland velddag

De locatie is prachtig maar heeft geen voorzieningen dus geen elektriciteit, douches, toiletten en geen snackbar. Wel een heel laag stoorniveau en een trein die regelmatig langsrijdt. Sanitaire voorzieningen zijn vlakbij in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Lees meer

6 November: Lezing over de ES Hail 2 Sateliet

Lezing door PE1CMO

Beste leden en bezoekers van onze verenigings-avond, komende dinsdag 6 november bent u van harte welkom voor een lezing over de ES Hail 2 Sateliet. Rene PE1CMO zal u alles vertellen over het maken van een verbinding via deze satelliet.

Vast een Previeuw:

Es’hail-2 will carry two “Phase 4” amateur radio transponders operating in the 2400 MHz and 10450 MHz bands. A 250 kHz bandwidth linear transponder intended for conventional analogue operations and an 8 MHz bandwidth transponder for experimental digital modulation schemes and DVB amateur television.

Narrowband Linear transponder
2400.050 – 2400.300 MHz Uplink
10489.550 – 10489.800 MHz Downlink
Wideband digital transponder
2401.500 – 2409.500 MHz Uplink
10491.000 – 10499.000 MHz Downlink

Bron: amsat-uk.org/satellites/geosynchronous/eshail-2