ARISS verzorgt radioverbinding voor scholen met het ISS

ARISS contact British schoolVoor onderwijsinstellingen bestaat de mogelijkheid om een direct radiocontact te maken met astronauten die aanwezig zijn in het International Space Station, ISS. Doordat de uren van een astronaut bijzonder duur zijn is de beschikbaarheid beperkt. Het indienen van een goed onderbouwde aanvraag verhoogt de kans om geselecteerd te worden. Natuurlijk zijn er veel aanmeldingen. Maar hoe leuk is dit om in je onderwijsprogramma mee te nemen voor 2024.

Wat is ARISS

Eerst maar even een korte uitleg. Het ISS is een permanent bemand ruimtelaboratorium dat met 28.000 kilometer per uur om de aarde cirkelt op een hoogte van 400 kilometer. Het ISS draait met ongeveer anderhalf uur een rondje om de aarde. Even bellen met het ISS is er niet bij dat kan alleen maar met een radioverbinding. Het mooie van deze radioverbinding is dat deze ook gebruikt mag worden voor educatieve doeleinden. Nu mag niet iedereen zomaar een zender bedienen, dit is gereguleerd. Daarom is de Amateur Radio on the International Space Station kortweg ARISS opgericht.

Directe radioverbinding of telebridge

Om contact te maken met het ISS zijn er drie mogelijkheden. Een directe-, telebridge- of virtuele telebridgeverbinding

  • Directe radioverbinding
    Met de hulp van de plaatselijke radioamateurvereniging of ARISS contact wordt een radiozendontvanger geplaatst op de locatie van de onderwijsinstelling of locatie naar keuze. Hiervoor moet het wel mogelijk zijn om een tijdelijke antenne installatie te plaatsen met op hoogte vrij zicht.
  • Telebridge
    Bij een telebridgeverbinding maakt ARISS gebruik van een radiostation ergens op de wereld die de verbinding maakt met het ISS. Studenten stellen hun vragen aan het ISS via een telefoonverbinding met het radiostation die de verbinding doorzet naar het ISS.
  • Virtuele telebridge
    Een variatie op de telebridgeverbinding is de virtuele telebridgeverbinding. Ook tijdens de pandemie en lockdowns is het werk van ARISS gewoon doorgegaan. Nu met een zoomverbinding met het radiostation. Waarbij studenten vanaf huis hun vragen kunnen stellen.

Aanvragen ARISS radioverbinding met het ISS

Om in aanmerking te kunnen komen voor een radioverbinding met het ISS dient de onderwijsinstelling een aanvraag te doen. Omdat er veel aanvragen zijn helpt het om samen te werken met andere onderwijsinstellingen in de omgeving. De schaal doet er toe. Om de aanvraag te kunnen doen is op de website van ARISS een aanvraag procedure, instructies voor het invullen van het aanvraagformulier en het aanvraagformulier te vinden. Tijdens de radioactiviteiten met het ISS worden ook foto’s en filmbeelden gemaakt voor promotionele doeleinden.

Aanvraag periode en selectie

De aanvraagperiode loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 maart 2023. Vervolgens selecteert en beoordeelt ARISS de aanvragen in april 2023 en volgt de bekendmaking in mei 2023. Nadat de selectie gemaakt is krijgt de onderwijsinstelling een tijdslot ergens tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2024.

Hoera, maar hoe nu verder

Nu begint het pas voor de onderwijsinstelling. Ten eerste zal de onderwijsinstelling(en) het radiocontact moeten inpassen in het lesprogramma. Ook dient er een onderwijsprogramma te zijn. Denk eens aan natuurkunde, wat is zwaartekracht of techniek het maken van waterraketten. Ook hiervoor heeft ARISS tips op hun website staan. Het laatste contact gemaakt door een Nederlandse school was op 8 december 2022 met de British School in the Netherlands (Junior School Leidschenveen).

Ondersteuning van lokale radiozendamateur

Natuurlijk kun je dit als onderwijsinstelling allemaal alleen doen. Maar er is ondersteuning mogelijk. PA3JEM is beschikbaar voor ondersteuning en heeft contacten binnen de ARISS organisatie. Nog beter is het als er binnen de onderwijsinstelling onder het onderwijzend personeel een radiozendamateur aanwezig is om dit project te trekken.

Voor het maken van de rechtstreekse radioverbinding met het ISS, wel de leukste manier om contact te hebben, zijn 2 radiostations nodig. Waarvan een primair gebruikt wordt en de tweede als backup dient. Deze laatste dient ook gevoed te worden door een accu. Ook zijn antennes nodig met vrij zicht op het ISS. Kortom er valt wel iets te organiseren maar dan krijg je ook wat.

Meer weten over amateurradio

In de regio Flevoland is de VERON de afdeling A41 Flevoland actief. Zij hebben hun maandelijkse bijeenkomst op elke eerste dinsdag van de maand. Op dinsdag 7 maart is de eerst volgende verenigingsavond en die begint om 20.00 uur. Je bent natuurlijk van harte welkom om kennis te maken. De bijeenkomst wordt gehouden in de Hanzeborg. Bij de bar is altijd wel iemand aanwezig die je naar het juiste lokaal kan verwijzen. PA3JEM zal hier ook aanwezig zijn. De eerste klap is een daalder waard.

Meer informatie ARISS