Op 7 mei lezing cilinderdipool door Bert Kruijswijk PA1B terugblik

Op 7 mei kwam   Bert Kruijswijk PA1B naar de afdeling Flevoland om een lezing te geven over de cilinderdipool. Bert is een radiozendamateur die het experimenteel radio onderzoek hoog in het vaandel heeft staan. Maar Bert is ook bezig met het maken van radioverbindingen met extreem laag vermogen. Als de S-meter bij Bert omhoog gaat, wanneer de propagatie beter wordt, dan zal Bert zijn vermogen verlagen.

Aan Bert kon je merken dat hij beroeps matig voor de klas heeft gestaan , zijn verhaal begon ook met de uitleg dat deze antenne een afmeting heeft van 35cm eigenlijk een slechte antenne moet zijn omdat we altijd bezig zijn met lange draad antenne´s zoals een HY end Fed .

Na wat uitleg over hoe hij aan de 2 energie drank blikjes was gekomen en de antenne vol trots lied rondgaan werd al gouw duidelijk dat deze antenne voor QRP verbindingen geschikt is Bert zelf heeft het nooit uit geprobeerd om er 100watt in te stoppen.

Het is een lezing geworden met een mooi opkomst , en ook wat nieuwe gezichten.

als bestuur zijn we benieuwd of er mensen zijn die een Cilinderdipool al nagebouwd hebben en willen testen op de velddag ?

Graag tot ziens bij een van onze ander lezingen of bijeenkomsten 73′

 

Cilinderdipool

De cilinderdipool is een zeer kleine antenne die ook goed binnen is te gebruiken. De cilinderdipool die Bert gebruikt is gemaakt van 2 Monster energie drank blikken. Tevens is de gebruikte spoel eenvoudig zelf te maken en de cilinder dipool die Bert gebruikt werkt prima op 15 meter. Bert gebruikt deze antenne met QRP CW contesten waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter. Met deze cilinder dipool heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa.

QRPp

Bert maakt graag verbindingen met zo weinig mogelijk vermogen. Waar de meeste zendamateurs graag 599 horen wil Bert deze liever niet horen. Als de S-meter flink uit de hoek komt, kan het vermogen verlaagd worden. Zo maakt Bert regelmatig verbindingen met een vermogen tussen de 5 watt en een 10 milliwatt. Hiervoor maakt Bert gebruik van zelf ontwikkelde verzwakkers.

Afdeling Flevoland nodigt u van harte uit om de lezing over de cilinderdipool bij te wonen.

Waar en wanneer?

Datum: 7 mei
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Arbeidslokaal in gebouw Hanzeborg, Koningsbergenstraat 201-A, 8231 DC Lelystad